2013.
október
30. 16:17

Emelkedhet az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye

Stabilitás Pénztárszövetség Jövőre emelkedhet az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári egyéni befizetések után igénybe vehető adókedvezmény felső határa. Erről Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke beszélt kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.

A visszaigényelhető összeg felső határa 150 ezer forintra emelkedne az eddigi maximum 130 ezer forintról, és ehhez elegendő lenne egyetlen pénztári tagság is. Eddig ugyanis a maximális kedvezmény eléréséhez két típusú pénztárban - nyugdíj- és egészségpénztárban - kellett tagnak lenni, illetve a nyugdíjhoz közel állók esetében létezett csak - két pénztári tagság esetén - a 150 ezer forintos kedvezmény - fejtette ki a szövetség elnöke az OTP - Portfolio.hu Öngondoskodás az egészség jegyében konferencia 2013 elnevezésű szakmai tanácskozáson.

Lehoczky László elmondta azt is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára fölkerült a pénztárak működését szabályozó törvény módosítását célzó tervezet, amelynek egyik legmarkánsabb eleme, hogy egy új pénztári formát hoz létre, a foglalkoztatói pénztárat. Ez egy olyan zárt pénztártípus, amelyet a munkáltató hoz létre. Hozzátette, hogy véleménye szerint az ilyen típusú pénztárak akkor lesznek működőképesek, ha a munkáltató nemcsak a befizetéseket, hanem a működésüket is támogatja.

Jelentős változásként említette azt is, hogy a tervezet szerint a pénztártag, aki 2012 után rokkant minősítést szerzett - azaz rokkantsági ellátásban részesül -, az önkéntes nyugdíjpénztárban olyannak minősül, mintha elment volna nyugdíjba, és így kiegészítő nyugdíjszolgáltatásban részesülhet.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART