2011.
február
01. 07:27

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában

grafikon Újabb európai országok próbálják meg későbbre tolni a munkavállalók nyugállományba vonulását. A demográfiai folyamatok megkövetelik, hogy egyre tovább dolgozzunk. Európában ma már több a nyugdíjas, mint a pályakezdő fiatal.

Több európai országban is rossz híreket kaptak a leendő nyugdíjasok az elmúlt napokban. Spanyolországban a korhatár 65-ről 67 évre történő emeléséről döntött pénteken a madridi szocialista kabinet. A nyugdíjreform a deficitproblémákkal küzdő euróövezeti ország költségvetési konszolidációjának egyik kulcseleme.

A szakszervezetek hozzájárulását ugyanakkor csak úgy kaphatta meg José Luis Rodríguez Zapatero kabinetje, hogy engedményeket tett bizonyos pontokon. Eszerint például azok, akik 38,5 éven keresztül fizették a járulékukat, továbbra is nyugállományba vonulhatnak 65 évesen. A kormány eredetileg 41 éves járulékfizetés után akarta csak megadni ezt a kedvezményt, de végül engedett a szakszervezetek nyomásának. A lépéstől legkorábban 2015-re lehet várni, hogy részben tehermentesíteni tudja a költségvetést.

Dániában Lars Lökke Rasmussen kormányfő jobbközép-liberális kabinetje egyszerre két legyet próbál meg lecsapni a múlt héten bemutatott reformtervekkel. Egyfelől a nyugdíjrendszer finanszírozhatóságát kívánják biztosítani a 2014-ig 67, később pedig 71 évre emelkedő nyugdíjkorhatárral. Másrészt viszont így próbálnák megakadályozni azt, hogy a társadalom elöregedése akut munkaerőhiányt okozzon, és ezzel megfojtsa a gazdaság életképességét. Elemzők szerint látszólag politikai öngyilkosságot követett el azzal Rasmussen kormánya, hogy a bejelentést a választások évében, a voksolás előtt tette meg. Másfelől viszont az ellenfeleknek hiteles alternatívát kell felmutatniuk Rasmussenék elképzeléséhez képest, mert a dán választóknak kevés lesz, ha valaki csupán az emelési tervek kritizálására szorítkozik.

A válság kirobbanása óta megfigyelhető intézkedések ugyanakkor nem egyetlen irányba mutatnak az EU egészében. A megszaporodó korhatáremelésekkel párhuzamosan a megugró deficitek Kelet-Közép-Európában a 2000-es évek elején bevezetett hárompilléres rendszerek működésének hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztését hozták magukkal. Lengyelország áprilistól tervezi visszaterelni a második pillérből a járulékok egy részét az állami alapba, miközben a balti országok mindegyike hasonló intézkedéseket foganatosított már 2008 ősze óta.

Fokozatosan érjük el a hatvanöt éves korhatárt

Magyarországon jelenleg kúszik fel az öregségi nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre. Az 1952 előtt születettek számára még az előbbi az irányadó érték, majd minden évvel 180 nappal emelkedik a korhatár, így az 1956 után születettek esetében eléri a 65 évet. A jogosultság további feltétele az, hogy az illető húszévnyi szolgálati idővel rendelkezzen.
Tavaly került be a jogszabályba az a rendelkezés, amely szerint a legalább negyvenévnyi jogosultsági idővel rendelkező nők koruktól függetlenül kérhetik nyugellátásuk megállapítását.
Az időskori ellátás 40 évnyi szolgálati idő mellett jelenleg az illető átlagos nettó bérének 80 százalékát teszi ki.
Az ennél rövidebb munkaviszonyt a jogszabály 1-2 százalékos nyugdíjcsökkentéssel „honorálja”. Mindezek mellett lehetőség van arra is, hogy valaki a korhatár betöltése előtt vonuljon nyugállományba. Az 1950-ben született férfiak, valamint az 1952-ben vagy 1953-ban született nők 40 évnyi szolgálati idő mellett büntetlenül megtehetik ezt, ha pedig 37 és 39 év közötti szolgálati idővel rendelkeznek, csökkentett összegű előre hozott nyugdíjat kaphatnak.
Ennél szélesebb körű előre hozott nyugdíj illeti meg azt az 1951-ben vagy az után született férfit és azt az 1959-ben vagy az után született nőt is, aki szintén rendelkezik 37 évnyi szolgálati idővel. Amennyiben a hivatalos öregségi nyugdíjkorhatárhoz az illetőnek maximum egy éve hiányzik, havi 0,3 százalékot „bukik el” a nyugellátásából, ennél korábbi nyugállományba vonuláskor pedig havi 0,4 százalékot.
Ezek a szabályok a Bajnai-kabinet nevéhez köthetők, nemrég azonban Orbán Viktor kormányfő is kilátásba helyezte az előre hozott és kedvezményes időskori nyugdíjazás szigorítását. Ez főleg a rokkantsági ellátásokat érinti az eddigi kiszivárogtatások szerint.


Német tervek


A 65 évnél fiatalabb nyugdíjasokra vonatkozó jövedelmi korlát emelését tervezi a német kereszténydemokrata-liberális koalíció. Sajtóértesülések szerint a kormánypártok megállapodtak, hogy a nyugdíjból és a kiegészítő keresetből származó jövedelem összege nem haladhatja meg az aktív időszakban elért legutolsó bruttó fizetést. A változást akár ebben az évben elfogadhatják.
Ez lényeges engedményt jelent az eddigi szabályozáshoz képest, amelynek értelmében a 65 év alatti nyugdíjasok legfeljebb 400 eurót kereshettek.


Nyugdíjreformok Európában


- Spanyolország: a korhatár 65-ről 67 évre történő emeléséről döntött a kormány
- Dánia: 2014-ig 65-ről 67 évre emelné a kormány a nyugdíjkorhatárt, amelyet hosszabb távon 70 év fölé vinnének
- Németország: a berlini törvényhozás 2007 tavaszán hagyta jóvá a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre történő emelését, 45 évnyi járulékfizetés után 65 évesen vissza lehet vonulni
- Franciaország: a nemzetgyűlés 2010 októberében hagyta jóvá a nyugdíjkorhatár 60-ról 62 évre történő emelését
- Görögország: Athén 2010 májusában döntött a korhatár azonnali 65 évre történő emeléséről
- Litvánia: a vilniusi kabinet 2010-ben döntött arról, hogy 65 évre emeli a korhatárt 2026-ig, de a törvényhozáson nem jutott keresztül a javaslat
- Észtország: egy 2010. tavaszi döntés értelmében 2026-ig 65 évre emelik a korhatárt nők és férfiak számára egyaránt.

Forrás: VG

Vissza
2009.
december
13. 16:46

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő Évek óta találgatás tárgya, hogy II. Erzsébet királynőt a fia, Károly herceg, vagy unokája, Vilmos herceg követi e majd a trónon.
Tovább
2010.
november
23. 10:36

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke"

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke" Miközben a felmérések szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele is visszaléphet az állami tb-kassza "védernyője" alá, közép- és hosszabb távon kérdéses, mennyire képes szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát és a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát - írja a keddi Világgazdaság.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:44

A magas nyugdíjkorhatár következménye

A magas nyugdíjkorhatár következménye A németek egyre tovább dolgoznak, az utóbbi hét évben 12 hónappal emelkedett a nyugállományba vonuláskor betöltött tényleges életkor – írta a Süddeutsche Zeitung.
Tovább
2010.
december
21. 12:23

A parlament nem tárgyal újra a nyugdíjkorhatár emeléséről

A parlament nem tárgyal újra a nyugdíjkorhatár emeléséről Az Országgyűlés nem tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár emelését. A képviselők erről 31 igen, 241 nem és 22 tartózkodás mellett döntöttek keddre virradó éjszaka. A voksoláson a jelenlévő Jobbik és az LMP szavazott igennel, a kormánypártok nemmel, az MSZP pedig tartózkodott.
Tovább
2010.
augusztus
30. 08:54

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók Túl fiatal a fővárosi tűzoltóság állománya, gondolt jelent a hiányzó szakmai tapasztalat - mondta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok. A vezérőrnagy szerint a tömeges nyugdíjba vonulással okozott problémát csak úgy lehet orvosolni, ha új illetményrendszert alakítanak ki.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
augusztus
13. 18:40

Dolgozni mindhalálig?

Dolgozni mindhalálig? Középtávon akár 70 évig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt az EU-ban annak érdekében, hogy a jövőben is fenntartható legyen a nyugdíjrendszer - áll az Európai Bizottság tervezetében. Több uniós ország a közelmúltban döntött a limit emelése mellett, mások egyelőre fontolgatják a lépést – hazánkban fokozatosan növelik majd a nyugdíjba vonulás idejét a jelenlegi 62-ről 65 évre. Itthon jelenleg hárommillióan kapnak nyugdíjat, ami a GDP 11,5 százalékát jelenti.
Tovább
2010.
november
11. 14:00

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. A 40 évbe a képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
Tovább
2010.
december
21. 12:07

Elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer átalakítása

Elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer átalakítása A nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetése szükséges, és szakmailag indokolható lépés a PSZÁF elnöke szerint. Szász Károly az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a magánkasszák működtetése drága volt, s a vagyonkezelésért fizetett díjak vizsgálata során jogszabálysértést is megállapított a felügyelet.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2010.
november
11. 11:33

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok?

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok? Miután Szlovákiában futótűzként terjed a hír, hogy Ausztriában 783 euró a nyugdíjminimum, és az odaköltözők kérhetik a pénzük kiegészítését, nyugati szomszédunk attól tart, hogy a kiegészítés miatt több EU-s országból elindulhat az országba tartó "nyugdíjturizmus".
Tovább
2010.
november
17. 22:25

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt Bolívia kormánya bejelentette: megegyezett a nyugdíjrendszer államosításáról és arról, hogy 58 évre csökkenti a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
november
30. 18:17

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek?

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek? Az eltérített magánpénztári járulékok sem fedezik az első pillér hiányát - írja a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Öt éven belül a társadalombiztosítás helyzete ismét ellehetetlenülhet - állítja a sajtóanyag.
Tovább
2010.
december
08. 21:40

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában Korábban beszámoltunk arról, hogy Magyarország és Bulgária váratlan lépésével új helyzetet teremtett az európai nyugdíjvitában. Az Euractiv Hálózat munkatársai annak jártak utána, hogyan alakulnak a frontvonalak a decemberi EU-csúcsértekezlet előtt, ahol a téma nagy valószínűség szerint legmagasabb szinten is előkerül. A visegrádi országok egymással teljesen ellentétes úton járnak. A Bizottság és Magyarország tárgyalásainak légköre "minden csak nem kellemes".
Tovább
2010.
szeptember
20. 06:10

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat? Majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek - viccelődünk gyakorta, ha nem tudunk időt szakítani valamire. Azt reméljük, ha egyszer végre nyugdíjba megyünk, megszűnik a pénz utáni rohangálás, az állam eltart majd minket. Nekünk csak élveznünk kell a gondtalan öregkort. Csakhogy erre egyre kevesebb az esély. Ha mi magunk nem gondoskodunk saját magunkról, aligha lesznek nyugodtak a nyugdíjas évek.
Tovább
2010.
április
26. 11:15

Kommandós nyugdíj 36 évesen!

Kommandós nyugdíj 36 évesen! A nyugdíjbiztosító statisztikái alapján elsőként a Pénzcentrum.hu tette közzé az öregségi nyugdíjasaink ellátási összegeiről szóló összeállítását.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2011.
január
28. 20:47

Lopni kényszerülnek a nyugdíjasok?

Lopni kényszerülnek a nyugdíjasok? Japánban minden negyedik bolti szarka 65 év feletti. A rendőrség adatai szerint tavaly összesen 27 362 nyugdíjast kaptak bolti lopáson, 343-mal többet, mint az előző évben - ez az összes jelentett eset 26 százaléka. A tinédzserek csupán egy százalékkal több lopásért voltak felelősek 2010-ben.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2009.
október
29. 11:27

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok Eltörölné a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját két szocialista politikus, mert szerintük a hatályos törvény súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben és az oktatásban.
Tovább
2010.
február
05. 07:45

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik Mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud a statisztikai hivatal - ami arra utal, hogy a nyugdíjasok még a gondoltnál is jóval kevesebben dolgoznak.
Tovább
2010.
március
10. 10:13

Megoldás a nyugdíjválságra?

Megoldás a nyugdíjválságra? A magyar nyugdíjrendszert állandó módosítgatásai ellenére változatlanul a felosztó-kirovó elv vezérli (a mai nyugdíjak 97,1 százaléka, a leendők legalább háromnegyede az első pillért terheli). Az elv egyszerű, s arra a 120 évvel ezelőtti születése idején helytálló feltételezésre épül, hogy ha sok aktív dolgozó fizet viszonylag kevés nyugdíjjárulékot, akkor abból kevés nyugdíjas viszonylag sok járadékot kaphat.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2010.
szeptember
05. 12:11

Mindhalálig munka: brutális változások a nyugdíjrendszerben

Mindhalálig munka: brutális változások  a nyugdíjrendszerben Egyre magasabb nyugdíjkorhatár mellett is egyre több nyugdíjast kell eltartaniuk Európa dolgozóinak, és a jövőben csak rosszabb lesz a helyzet. A következő évtized igazolhatja a korábbi borús előrejelzéseket.
Tovább
2011.
január
06. 06:44

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert Az alkotmányozás és a soros elnökségi feladatok miatt került csupán tizenkét törvény a jogalkotási programba, ezért nem látszanak a nagy reformok sem - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is: a következőkben kell megoldani, hogy a kétpilléres nyugdíjrendszer demográfiailag fenntartható legyen.
Tovább
2010.
november
14. 13:38

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses? míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.
Tovább
2010.
január
19. 07:27

Nyugdíj - amit a svéd modellről tudni érdemes

Nyugdíj - amit a svéd modellről tudni érdemes Székesfehérvár - Eleddig azért telefonált sok, a nyugdíjkorhatárhoz - ezen belül az előrehozott öregségi nyugdíj igénybe vételéhez szükséges korhoz - közeledő olvasónk, hogy megtudakolja: mikor mehet legkorábban nyugdíjba. Most azt kérdezik: Mit jelent a svéd modell?
Tovább
2010.
március
28. 12:14

Százévesen is dolgozni fog?

Anglia legidősebb munkavállalója egy London melletti barkácsáruházban szolgálja ki a vevőket. Ő akkor kezdett új karrierjébe, amikor mások már jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltötték. A 95 éves Syd Prior jókedvűen üdvözli a vevőket az áruház bejáratánál.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART