2012.
február
09. 17:06

Emelné a nyugdíjkorhatárokat az Európai Bizottság

Címkék:
zászlók Az EB célul tűzte ki az uniós tagállamokban érvényes nyugdíjkorhatárok további emelését – tudta meg a Bild című német bulvárlap.

A még asztalfiókban lapuló „Fehér Könyv a Nyugdíjról” adataira hivatkozva az újság azt írta csütörtökön: a nyugdíjba lépés idejét a jövőben automatikusan az emelkedő várható élettartamhoz kapcsolnák. Ennek értelmében a Németországban nemrég 67 évre növelt korhatár is tovább emelkedne.

A korhatárnak a várható élettartamhoz kapcsolása hozzájárulhatna ahhoz, hogy „stabilizálódjék a munkával töltött és a nyugdíjasévek közötti egyensúly”, ami központi jelentőségű a jövő szempontjából – áll a Fehér Könyvben a Bild szerint.

Az Európai Bizottság számításai szerint a fenti összekapcsolás révén a felére lehetne csökkenteni a nyugdíjpénztárak kiadásait, amelyek az európai lakosság elöregedése következtében folyamatosan emelkednek.

A bizottság egyúttal drasztikusan korlátozni akarja a korhatár elérése előtti nyugdíjazási lehetőségeket. A Fehér Könyv leszögezi, hogy meg kell szüntetni az összes „indokolatlan előnyugdíjazási jogszabályt”. A „Méltányos, biztos és fenntartható nyugdíj” című dokumentumot a jövő héten mutatja be a nyilvánosságnak az Európai Bizottság.

Forrás: mno.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART