2012.
január
19. 10:27

Emelni kell a nyugdíjkorhatárt Oroszországban

Címkék:
Vlagyimir Putyin Oroszországnak intézkedéseket kell végrehajtania a munkaképes lakosság számának növelése érdekében, többek között emelnie kell a nyugdíjkorhatárt – jelentette be Philippe Le Houérou, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnöke.

Szavai szerint a demográfiai válság következtében 2050-re 26 millióval csökken az orosz munkaképes lakosság száma. Hogy ez a csökkenés mérséklődjön, emelni kell a nyugdíjkorhatárt, javítani a gyerekek óvodai ellátását, növelni az oktatás és egészségügy színvonalát.

Hasonlóan nyilatkozott korábban az OECD főtitkára, Angel Gurría is, aki a férfiak és nők nyugdíjkorhatárának egységesítését javasolja. Megjegyzése szerint az orosz nyugdíjpénztár kiadásai évről évre nőnek, a bevételek viszont nem. Mindez óhatatlanul is azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer tarthatatlan.

Jelenleg Oroszországban a nők 55, míg a férfiak 60 éves korukban mehetnek nyugdíjba, ugyanakkor az átlagéletkor a nőknél 74, a férfiaknál pedig 62 év a WHO kimutatása szerint.

Az orosz vezetés körében többször felmerült a nyugdíjkorhatár emelésének szükségessége, a Kreml által kidolgozott Stratégia 2020 fejlesztési program fokozott emelést tartana szükségesnek. Vlagyimir Putyin kormányfő novemberi nyilatkozata szerint ugyanakkor „belátható időn belül nem emelkednek a nyugdíjkorhatárok”.

Forrás: Posztinfo

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART