2011.
május
13. 11:08

Energiavámpírok az otthonunkban

Címkék:
távkapcsoló Ha az ember spórolni akar a villamos energiával, kikapcsolja az energiafogyasztó berendezéseket. Valóban ilyen egyszerű ez? Nézzük meg egy kicsit közelebbről a televíziókat, DVD-lejátszókat, és a többi modern berendezést!

Ma már minden háztartásban van olyan készülék, amely kikapcsolás után is magához vesz némi energiát, például azért, hogy mutassa az időt, feltöltse a távirányító vagy más készülék akkumulátorait, ébren tartsa a vezetékes telefonra csatolt vezeték nélküli kézibeszélőket.

Közülük a legismertebbek a mobiltelefon-töltők, a laptop és asztali számítógépek, a videó- és DVD-lejátszók, a kábeltévé fogadó készülékei, a faxok, másológépek, nyomtatók, szkennerek, az akkumulátoros szerszámok, a hi-fi- tornyok. rádiókészülékek, sőt, akár a konyhai mikrohullámú sütők és más háztartási gépek.

Az ilyenkor elfogyasztott energia mennyisége változik a készülék fajtájától és korszerűségétől függően, ugyanis a legújabb berendezések „ébrenmaradásukhoz” a korábbinak már csak felét negyedét fogyasztják, de sok kicsi sokra megy alapon, még ezek is mérhető részt vállalnak villanyszámlánkból.

Szakértők szerint az ilyen energiavámpírok akár a villanyszámla 10 százalékáért is felelősek lehetnek.

Mit tehetünk az energiaveszteség ellen? Egyrészt, amikor új berendezést vásárolunk, figyeljünk a gyártó által feltüntetett jelzésekre, mivel sok gyártó feltünteti, hogy a készülék kikapcsolt (úgynevezett stand-by, vagy készenléti) üzemmódban mennyit fogyaszt. Másrészt nézzünk körül a lakásban, hogy melyek azok a berendezések, amelyek – például amikor senki sincs otthon – fölöslegesen fogyasztják az áramot, és ezeket húzzuk ki a konnektorból. Fölösleges, hogy a mikrósütő vagy a mosógép egész nap mutassa a pontos időt, hogy a mobiltelefon töltője akkor is fogyasszon áramot, amikor éppen nem töltjük a mobiltelefont, hogy a televízió vagy a hifi egész nap készenlétben várja a távirányító kattanását.

Ha figyelünk ezekre az apró vámpírokra, és nem hagyjuk, hogy nyugodtan szívogassák az energiát, egy év alatt akár egyhavi villanyszámla összege maradhat a bankszámlánkon.

Forrás: Öreg a nénikéd

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART