2013.
február
20. 11:01

Ennyi a pápa nyugdíja

Címkék:
Castel Gandolfo Múlt hétfőn jelentette be XVI. Benedek, hogy február 28-án leköszön a pápai trónról. A pápa további életével, pozíciójával kapcsolatban egyelőre még sok a kérdőjel, az azonban kiderült, mennyi nyugdíjat fog kapni a 85 éves egyházfő.

Olasz lapértesülések szerint havi 2500 euró, azaz - a jelenlegi árfolyamon számolva - 727 ezer forint nyugdíjat fog kapni a tisztségéből február végén távozó XVI. Benedek pápa. Az összeg a magyar nyugdíjakhoz képest óriásinak tűnik (sőt, még az 1140 eurós olasz átlagnyugdíjhoz képest is jelentős), ugyanakkor a pontos számot megszellőztető La Stampa című lap két fontos részletre is felhívja a figyelmet. Egyrészt a leköszönő egyházfő nyugdíja így is csak fele lesz a nyugdíjas bíborosok (5 ezer eurós) juttatásának, másrészt Joseph Ratzinger hatvan éves egyházi szolgálata után kapja ezt az összeget.

Nem szenved hiányt új lakhelyén

Az ugyanakkor kérdés, hogy pontosan mire is költi majd a juttatást a visszavonuló egyházfő, hiszen új lakhelyén gyakorlatilag mindent megkap majd, amire csak szüksége lehet. Érdekes, hogy visszavonulása után csak néhány személyes dolgot, például a zongoráját, néhány privát levelét és a macskáit viheti majd magával új rezidenciájára.

Természetesen - ahogy az a magas tisztséget betöltők esetében lenni szokott szerte a világon - a pápát is megilleti egy kizárólag a számára fenntartott rezidencia, nem is akármilyen. A rendelkezésre álló információk szerint XVI. Benedek nyugdíjas éveit az egykori nyári rezidenciának helyet adó Castel Gandolfo településen töltheti. Új lakhelyére helikopter szállítja majd utolsó munkanapján, február 28-án a 85 éves főpapot, hogy élete utolsó szakaszát pálma- és magnóliafák árnyékában tölthesse el. A négy emeletes villából gyönyörű panoráma nyílik az Albanói-tóra, s ha még ez sem lenne elég, az egykori egyházfő nyugalmát titkárok és a kiszolgáló-személyzet (például kertészek) biztosítják majd.

Az új lakhely Vatikánváros közvetlen közelében van, így - a hírek szerint - Joseph Ratzingernek pompás kilátása lesz egykori munkahelyére is.

Forrás: penzcentrum.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART