2011.
november
16. 13:01

Ennyit a nyugdíjvagyonról - A GDP 82 százaléka az adósság

Címkék:
profit A finanszírozási képesség pozitív egyenlege elsősorban a 2011 első negyedévében elszámolt, magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer következtében alakult ki. A tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -4,2 százaléka volt az elmúlt egy évben.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 82,0 százalékát érte el a negyedév végén. Az adósság harmadik negyedévi növekedéséhez, amely az éves GDP 5,9 százaléka volt, a forint árfolyamgyengüléséből származó átértékelődések és az új adósság nettó kibocsátását jelentő tranzakciók is számottevően hozzájárultak, körülbelül 65-35 százalékos arányban.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -5,6 százalékát érte el. A háztartások által az államháztartásnak nyújtott, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfert figyelmen kívül hagyva a háztartások nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP 4,0 százaléka volt.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,4 százaléka (1499 milliárd forint) volt. A magánnyugdíj-pénztári kilépések miatt a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer figyelembe vétele nélkül az államháztartás nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP -4,2 százaléka (-1179 milliárd forint) volt. 2011 harmadik negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -2,9százalékát tette ki (-209 milliárd forintot).

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011 harmadik negyedévének végén a GDP 82,0 százaléka volt (22929 milliárd forint). A bruttó adósság harmadik negyedévi növekedéséhez (1647 milliárd forint) az átértékelődések és a tranzakciók is számottevően hozzájárultak, körülbelül 65-35 százalékos arányban. Az államháztartás nettó tartozása (15114 milliárd forint) a GDP 54,1 százalékát tette ki 2011 harmadik negyedévének végén.

Forrás: vg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART