2011.
szeptember
16. 11:31

Érdemes kombinálni a megtakarításainkat

Címkék:
millió forint Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett számos olyan megtakarítási, befektetési forma létezik, amely alkalmas lehet a nyugdíjcélok elérésére. Az életbiztosítások erre jó megoldást jelenthetnek, ám érdemes ezekről is többet tudni, hogy megfelelő döntést hozhassunk.

A szakemberek szerint egy életbiztosítás megkötésekor is érdemes kombinálni a különböző megtakarítási formákat. Választhatunk befektetéssel kombinált életbiztosítást, melyek sokoldalúbbak, és rugalmasabbak a hagyományos életbiztosításoknál, és akár a befektetett tőkénkre vonatkozó védelemmel is ki lehet őket egészíteni.

Ma már az sem ritka, hogy a 30-as, 40-es korosztály párhuzamosan indít két életbiztosítást. Egyrészt egy tisztán kockázati terméket választ: a magas haláleseti szolgáltatással családjáról gondoskodik, míg a kiegészítő biztosításokkal önmagáról, felkészülve balesetre, betegségekre.

A kockázatvállalási hajlandóságunk szerint dönthetünk biztosításunk befektetési összetételéről, és akár euró alapú megtakarítást is választhatunk. A megtakarítási időszak végén dönthetünk, hogy egy összegben vagy járadékra átváltva szeretnénk igénybe venni az elmúlt évek megtakarítását, de ha valamilyen okból erre előbb lenne szükségünk, közben is hozzáférhetünk, igaz, általában jelentősebb veszteséggel (visszavásárlás). A befektetéssel kombinált életbiztosítások megkötése előtt mindenképpen alaposan tájékozódjunk a kapcsolódó költségekről, díjakról és jutalékokról, mivel ezek mértéke - pl. visszavásárlás esetén is - igen jelentős is lehet.

Sok tanácsadó azt ajánlja, hogy olyan befektetéssel kombinált életbiztosítást válasszunk nyugdíjcélra, amelyben garancia is van. Ilyen garancia lehet a tőkegarancia, ami azt biztosítja, hogy a befizetések összegénél kevesebbet semmiképpen sem kaphatunk vissza. Ugyanakkor pénzünket részvény és kötvény alapokban fialtatják, így kedvező gazdasági környezetben jelentős hozamgyarapodásra tehetünk szert, míg kedvezőtlen esetben a tőkegarancia megvéd attól, hogy befektetett pénzünket elveszítsük. Az ilyen termékek többféle kockázati tartalommal akár bővíthetőek is, azaz váratlan esemény esetén is védelmet nyújtanak. A rugalmasság a befizetésekre is vonatkozik: ha az anyagi lehetőségeink szűkebb keretek közé szorulnak, csökkenthetjük a rendszeres befizetések mértékét, vagy éppen ellenkezőleg: egyszeri befizetésekkel egészíthetjük ki a megtakarítást.

A témáról bővebben a www.mindennapipenzugyeink.hu oldalon olvashat.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Forrás: fn.hu

Vissza
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
február
17. 12:11

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat

Egyre többen viszik külföldre a megtakarításaikat A magyar kormány lépései miatt egyre többen bizonytalanodnak el, a nyugdíjpénztári vagyon feltörése miatt pedig sokan veszélyben érzik a megtakarításukat - derül ki a Bloomberg összeállításából. Ennek is köszönhetően érezhetően növekedett azoknak a megtakarítóknak a száma, akik külföldre viszik a pénzüket, például Szlovákiába, Ausztriába vagy Svájcba. A hazai privátbankárok szerint még nem indult meg a tömeges kivándorlás, azonban határozottan erősebb a hajlandóság a külföldi megtakarítási formák iránt, még úgy is, hogy kisebb betéti kamatot lehet elérni.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:18

Már a fiatalok is aggódnak a nyugdíjuk miatt

Már a fiatalok is aggódnak a nyugdíjuk miatt A felnőtt lakosság szerint a mai dolgozók nehezebb helyzetben lesznek, ha nyugdíjba mennek. Ennek megfelelően a megkérdezettek többsége vagy előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, vagy legalább tervez ilyen lépéseket. A többség szerint havonta 10-30 ezer forintot kellene félretenni az időskori járadék kiegészítésére – derül ki az AEGON Magyarország megbízásából készült kutatásból.
Tovább
2011.
június
29. 09:52

Nyögdíj lesz az állami

Nyögdíj lesz az állami Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - írja a Pénzcentrum.hu. Az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2011.
május
30. 16:43

Nyugdíj: aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, annak sincs elég

Nyugdíj: aki úgy gondolja,  hogy van megtakarítása, annak sincs elég Önmagában, hosszútávon nem lesz elégséges a jelenlegi nyugdíjrendszer, mindenképpen szükséges az öngondoskodásnak valamilyen formája a megfelelő színvonalú idős korhoz - derült ki a Generali legfrissebb felméréséből.
Tovább
2011.
szeptember
12. 10:43

Nyugdíj: félünk, de nem teszünk semmit

Nyugdíj: félünk, de nem teszünk semmit A felnőtt lakosság szerint a mai dolgozók nehezebb helyzetben lesznek, ha nyugdíjba mennek – derül ki az AEGON Magyarország megbízásából készült kutatásból. Ennek megfelelően a megkérdezettek többsége vagy előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, vagy legalább tervez ilyen lépéseket. A többség szerint havonta 10-30 ezer forintot kellene félretenni az időskori járadék kiegészítésére.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART