2012.
április
07. 07:15

Erdő Péter: A húsvét üzenete kétezer éve változatlan

Címkék:
Erdő Péter Húsvét alkalmából Erdő Péter esztergomi érsek az egyház változó kommunikációjáról, valamint az örömhír és a környezetvédelem összefüggéseiről is beszélt a 180 percben.

Egyre érzékenyebbek Európa keresztény egyházai arra, hogy az embereket a vallásos hitükben se érjék atrocitások, ne érvényesüljön velük szemben diszkrimináció, hogy a keresztényeket ne bántsák a kereszténységükért, és ugyanez igaz minden más vallás vagy világnézet követőit ért sérelmek esetén is – mondta a 180 percben nagypéntek alkalmából készített interjújában Erdő Péter bíboros. A római katolikus esztergom–budapesti főegyházmegye érseke a Kossuth rádió reggeli műsorában hozzátette: „Egyfajta szolidaritás is kezd kialakulni a hívő vagy a világnézetüket komolyan vevő emberek között ebben a vonatkozásban is, és ez valamiképpen örvendetes jelenség.”

 

Erdő Péter arról is beszélt, hogy szerinte mai korunk egyik legjelentősebb fejleménye az „embertani” változás. A nagyszerű és önmagukban rendkívül csodálatos új találmányok, például a tömegtájékoztatás, a távközlés rendkívüli lehetőségei visszahatnak arra, hogy az ember hogyan viszonyul a világhoz, miként gondolkodik róla, és mikén kommunikál a másikkal. Az idők változásával, változik az üzenetek befogadója is, és ennek megfelelően az üzenet továbbadásának módja is. Ehhez az egyháznak is alkalmazkodnia kell, és részben új módon kell közvetítenie mondanivalóját, de azt is tudni kell, hogy léteznek korlátok. A keresztény üzenet teljes tartalma nem adható tovább egyes újfajta csatornákon, száznegyven karakterben nem lehet elmondani a hitről vallott összes igazságot – tette hozzá a prímás-érsek.

 

Húsvét alkalmából a magyar katolikus egyház és az ökumenikus tanács közös állásfoglalást adott ki még szerdán A húsvét vigasztalást, reményt és erőt ad címmel. Ennek kapcsán Erdő Péter azt mondta, húsvét üzenete kétezer éve változatlan, akárcsak az emberi élet értelme.

 

„Az egész üzenet arról szól, hogy van föltámadás, hogy Isten a világmindenség mélyéről is személyes szeretettel tekint ránk, és nagyobb feladatot, nagyobb jövőt szán nekünk, mint amennyi a földi életünk idejébe belefér. Tehát van feltámadás a mi számunkra is. Ez az igaz örömhíre a húsvétnak. (…) A halál nem az utolsó szó az ember életében sem, ez pedig az életünk dolgainak, eseményeinek, tetteinek egy egészen más programot ad, egy másik távlatot ad. Más a felelősségünk is, és sokkal inkább gondolnunk kell, már itt a földön is, a halálunk után bekövetkező jövőre, akár a következő nemzedékek életlehetőségeire, még a környezetünkre, a teremtett világ megóvására is” – mondta a esztergom–budapesti főegyházmegye érseke a nagypénteken, Krisztus kereszthalálának napján sugárzott interjújában.

Forrás: MR/hirado.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART