2012.
június
11. 17:52

Erre ment el a nyugdíjvagyon

Címkék:
forint hadsereg Csökkentettük belőle a forintadósságunkat, de a teljes államadósság nőtt. 100 milliárd kellett a tavalyi sikerköltségvetésbe, a maradék értékpapírokon egyelőre veszteséget értünk el, amiből tavaly 20 milliárdot realizáltunk. Jól bevásárolt még az állam részvényekből.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap éves beszámolója hétfőn került a parlament gazdasági és informatikai bizottsága elé. Meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy ne fogadják el a beszámolót, ugyanakkor ez jó alapot jelent arra, hogy alaposabban is megnézzük, hogy mi történt az ország 96,8 százalékának nyugdíjpénzével az államosítás után.

Az Orbán-kormány 2010 decemberében döntött arról, hogy gyakorlatilag felszámolja a magánpénztári rendszert, az állami rendszerbe visszalépők pedig hozzávetőleg 3 ezer milliárd forintnyi vagyont hoztak az államnak. Egészen pontosan tavaly nyáron 2 957 milliárd forinttal indulhatott a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap (NRAA, de NACSA-ként is emlegették).

Ez óriási összeg, hozzávetőleg a magyar GDP 10 százaléka, de számolhatunk úgy is, hogy a teljes éves szja-bevétel kétszerese, vagy úgy, hogy 740 ötöslottó-főnyereménynyi összeg. Ennyi került a nyugdíjvédelminek nevezett program keretében a kormányzathoz.

Ennek a döntő részét, mintegy 1440 milliárd forintot állampapírban – szinte kizárólag forintalapúban – kapott meg a kormányzat, és azt rögtön be is vonták. Ez volt az ominózus nagy volumenű államadósságcsökkentés, ami később értelmezési zavarokat is okozott Matolcsyn kívül Selmeczi Gabriellánál és Szíjjártó Péternél is, hiszen bár a forintadósságunk csökkent, a forint gyengülése miatt a devizaadósságunk sokkal inkább növekedett.

A forint gyengülése tényleg csak részben lehet a kormány sara, ugyanakkor az tény, hogy az államadósságunk a nagy nyári lecsupaszítás ellenére 2012 elején 16 éves csúcsot döntött.

Az is könnyen észervehető, hogy az nyugdíjakra félretett pénzekből 95 milliárd forintnak rögtön talált jobb helyet is az állam, ment a központi költségvetésbe. A 233 milliárdos nyitó korrekcióból fizették ki a reálhozamokat a tagoknak, illetve valamennyit kaptak a magánnyugdíjpénztárak is "működési és likviditási tartalékainak kimerülése esetén működési célú kifizetések fedezetére".
Nem tökéletes a nyugdíjvédelem

Buktunk az árfolyamváltozásokon egyébként is, 94 milliárd forintot a befektett pénzügyi eszközök árfolyamveszteségén. A portfólóban maradt értékpapírok pedig egyszerűen 125 milliárd forinttal érnek kevesebbet, mint tavaly nyáron, persze ezt csak akkor realizáltuk volna, ha el is adtuk volna őket. Realizált veszteségként az alap 2011-ben 607,6 milliárd forint átvételi értékű értékpapírt adott el, az ügyleteken elért összbevétele 589,2 milliárd forint volt − vagyis összesen 18,4 milliárd forintot buktunk.

Nem is lehet véletlen, hogy a második államosítási hullámban Selmeczi Gabriella már törvénymódosításban kérte, hogy a pénztárak ne adhassank már át mindeféle értékpapírt, mert azokon az állam korábban komolyan vesztett. Jobb a készpénz vagy az állampapír.

Év végére tehát nagyságrendileg az egyötödére csökkent a kezelt értékpapírállomány, egyedül az egyéb értékpapírokon ért el pozitív eredményt az állam, bár ez sajnos marginális nagyságrendű. Érdemes még megfigyelni, hogy milyen szépen bevásároltunk részvényekből.

Működési költségekről annyit lehet elmondani, hogy maga az értékpapír kereskedelem 89 millió forintbaba került, az ÁKK kapott 101 milliót, mivel ők kezelték az alapot és minden egyéb hozzá kapcsolódó tevékenységet ők végeztek, kivéve a könyvvizsgálatot és a bankköltséget, amikre még kiment 5 millió.

Összeségében tehát 1400 milliárdért forintadósságot csökkentettünk belőle, majdnem 100 milliárdot a tavalyi költségvetés emésztett fel, a maradékon pedig veszteséget értünk el. Év elején még megvolt az eredeti összeg egyötöde, ráadásul idén újabb államosítási hullám volt, reméljük idén majd jobban sáfárkodnak vele.

Forrás: index.hu

A teljes cikket itt olvashatja!

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART