2012.
január
11. 12:23

Erre ráfáztak a nyugdíjasok: 10-szer annyit kér tőlük az állam

Címkék:
papucsos A szokásos szabályok szerint kell közterheket fizetniük január elsejétől mindazon vállalkozóknak, akik a korábbi szabályok szerint nyugdíj mellett folytattak valamilyen kiegészítő tevékenységet, ám életkoruk nem éri el az öregségi nyugdíj korhatárát.

Január elsejétől így főtevékenységnek minősül majd például a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult rendőrök vállalkozása éppúgy, mint a rokkantaké. Utóbbiak közül - mint azt a penzcentrum.hu megírta, azokat érinti hátrányosan a változás, akik a múlt évben még rokkantsági nyugdíjban, vagy baleseti rokkantsági nyugdíjban részesültek. Ők eddig a jövedelmükből 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizettek, valamint az 5100 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást. Az új rendszerben azonban nem minősülnek nyugdíjasnak, így főállású vállalkozóként adóznak majd, vagyis legalább a 93 ezer forintnyi minimálbér után kell közterheket fizetniük - ha termelnek ennyi jövedelmet, ha nem. Ez a hajdupress.hu által megkérdezett hajdú-bihari rokkantnyugdíjas egyéni vállakozó esetében több mint 10-szeres növekedést jelent: 5000-6000 forint helyett 57 000 forintot kell befizetnie az államnak.

 

"Nagyon sok olyan vállalkozó van, aki nem érte el még az öregségi nyugdíj korhatárát, de valami oknál fogva nyugdíjas" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Rusa Attila, a Szolnok és Vidéke Ipartestület ügyvezető igazgatója. Rusa szerint jelentős részük nem tud annyi jövedelmet megtermelni, hogy az új rendszerben megérné fenntartani a vállalkozását, így az elnökségi tag arra számít, hogy az érintettek közül sokan kénytelenek lesznek felhagyni kiegészítő tevékenységükkel. "Könnyen megeshet, hogy a kistelepüléseken megszűnhetnek a szolgáltatások, sokan beszüntetik majd a tevékenységüket a cipészek, bőrdíszművesek, szabók, fodrászok közül. Az ilyen tevékenységekből már eddig sem lehetett sok jövedelemre szert tenni" - mondta el Rusa Attila a Világgazdaságnak. 

 

Forrás: HajduPress

Vissza
2012.
január
09. 10:40

76 százalék lehet az állami nyugdíj

76 százalék lehet az állami nyugdíj 76 százalék állami nyugdíjat kaphatnak az elmúlt időkre a magánpénztárban maradó tagok és legalább havi 14 ezer forintos tagdíjfizetéssel kell számolniuk.
Tovább
2012.
január
07. 11:05

Perek ezrei indulhatnak Magyarország ellen

Perek ezrei indulhatnak Magyarország ellen Mintegy ezer felülvizsgálati kérelem érkezett meg az Emberi Jogok Európai Bíróságára a szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatban 2011. december 21-ig, a Független Rendőr Szakszervezet honlapján szereplő közlés szerint. A beadványok küldői februárban kaphatnak válaszokat.
Tovább
2012.
január
05. 16:53

Visszaadhatják az ipart a rokkantak és a korkedvezményes nyugdíjasok

Visszaadhatják az ipart a rokkantak és a korkedvezményes nyugdíjasok Elveszítették a kiegészítő tevékenységhez kötődő adó- és járulékkedvezményeiket, vagyis a szokásos szabályok szerint kell közterheket fizetniük január elsejétől mindazon vállalkozóknak, akik a korábbi szabályok szerint nyugdíj mellett folytattak valamilyen kiegészítő tevékenységet, ám életkoruk nem éri el az öregségi nyugdíj korhatárát. Szakemberhiány miatt bajba kerülhetnek a kistelepülések.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART