2012.
február
15. 01:19

Érzelmileg zsarolják az időseket

Címkék:
séta ősszel A nyugdíjasok ugyanazt várják Orbán Viktortól, amit mindegyik társadalmi csoport: teljesítse, amit a választások előtt ígért, tegye rendbe a gazdaságot - így reagált a kormányfő hétfői felszólalására a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnöke, Hegyesiné Orsós Éva.

A miniszterelnök ugyanis 1991-es kijelentését megerősítve ismét eltartottnak minősítette az időseket. Azt mondta: a kormány szövetségre törekszik a nyugdíjasokkal és a középosztállyal, ... "kértük a nyugdíjasokat, hogy támogassák a középosztályt támogató intézkedéseket, mert ez a réteg termeli meg azt a pénzt, amiből a nyugdíjakat kifizetik." Az egymillió időst tömörítő NYOK vezetője szerint ha a gazdaság rendben lesz, és lesznek munkahelyek, a járulékfizetés biztonságossá teszi a nyugdíjak kifizetését. Ez egyébként nem kegy - tette hozzá, hanem járulékfizetéssel szerzett jog. Az idősek támogatását kérni pedig azt jelenti, hogy időt és türelmet várnak tőlük, ám nekik ebből van a legkevesebb.

Közben az sem teljesen világos, hogy mire gondolt Orbán, amikor a középosztályt támogató intézkedéseket említette. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke éppen tegnap beszélt arról, hogy tényleges keresetnövekedésre nagyon kevés az esély az idén, sőt úgy fogalmazott: "nagy baj van..., az adórendszeri változásból következően, ha változatlan marad a bruttó kereset, akkor a munkavállalók kevesebb pénzt vihetnek haza, mint az elmúlt évben." A VDSZ elnöke is erre a problémára hívta fel a figyelmet: sokan nem tudják még, kapnak-e bérkompenzációt, vagy akár több tízezer forinttal is csökken a fizetésük.

Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke megjegyezte azt is, a munkáltatók többsége kész lenne megadni a szükséges kompenzációt, ám ez sokuknál vállalhatatlan bérnövekményt okoz. Kitért arra is, hogy soha ennyire nem volt nehéz megállapodni a munkaadókkal a bérek ügyében, mint most, pedig ezek a tárgyalások nem a szokásos éves béremelésről, hanem a korábbi szint megtartásáról szólnak. "És még hátra van a feketeleves: a Munka törvénykönyve hatálybalépése újabb drámai csapást mér a munkavállalókra" - tette hozzá.

Az MSZP szerint sem működik a bérkompenzáció. Az adójóváírás megszüntetése miatt az adórendszer az alacsony keresetűeket sújtja, a közepes keresetűeket pedig nem támogatja, mindössze a társadalom tíz százalékának hoz bevételnövekedést - jelentette ki Tukacs István képviselő. "A következő évtől várható változások közül csak a szuperbruttó kivezetése ismert, amivel azonban nem az alacsony keresetűek, hanem a jómódúak járnak jól." Közben egyébként Zsigmond Marcell Borsod megyei fideszes politikus is megerősítette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavait; a havi 1 millió 610 ezer forintból élő politikus szerint is "biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból".

Forrás: nepszava.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART