2011.
március
29. 09:33

Európa a családokért, a családok Európáért

családi hét Uniós elnökként Magyarország lesz a házigazdája március 28. és április 2. között az Európai Népesedési Hétnek. Nemzetközi szakértői, tudományos és civil konferenciák lesznek ezekben a napokban, itt tartják informális találkozójukat az európai családügyi miniszterek, a záró fesztiválra pedig a nagyközönséget is várják a Millenárisra, április 2-án. Beszámoló a nyitó sajtótájékoztatóról.

Magyarország kiemelten fontosnak tartja, hogy beemelje a demográfia ügyeit az európai közbeszédbe – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón. Itthon már zúgnak a vészharangok, tavaly ősszel a lélektani tízmilliós határ alá esett az ország népessége, de Európa-szerte egyre több szó esik a demográfiai problémákról, és azok szerteágazó következményeiről, egyebek között a nyugdíjrendszerek egyensúlyának felborulásáról. Hét tagállam már nemzeti szinten szembesült a népességcsökkenéssel, a 28 tagállamból 17 pedig egy, vagy több régiójában tapasztalt zsugorodást.

A Robert Bosch Alapítvány felméréséből kiderül, hogy a nők egész Európában több gyermeket szeretnének, mint amennyit aztán világra hoznak. Az ok többnyire a következő gyermekek felnevelésével járó túlzott költség, valamint a gyermekek jövőjével kapcsolatos aggodalom.

Tény, hogy egyre több nő kényszerül választásra a gyermekvállalás örömei és a munka, a karrier között. A gyermek gyakran úgy jelenik meg, mint aki akadályozza az önmegvalósítást, önkiteljesedést, a mobilitás útjában áll. A demográfiai deficitet az instabil párkapcsolatok is növelik.

A kulturális, politikai közösségek, nemzetek életképességének jó fokmérője, hogy milyen állapotban vannak alapsejtjei, a családok. Ugyanakkor a családokra is visszahat az, ahogyan a nagy közösség meghatározza önmagát, vagyis ahogyan a politikai elit viselkedik.
Ha Európa bízik önmagában, akkor az emberek is mernek családot alapítani gyermeket vállalni. Ez pedig létkérdés, ugyanis az Európai Unió gazdasági működésének, szociális rendszerének fenntartásához demográfiai megújulásra van szükség.

A hét szervezői tisztában vannak azzal, hogy a családügy és az időspolitika tagállami hatáskörbe tartozik, mégis fontosnak tartják az uniós szintű cselekvést és az együttműködés kialakítását. Ennek ismeretében tudják megtervezni az egyes országok saját stratégiájukat.

Forrás: JókorTv

Vissza
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2009.
november
11. 08:26

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint

Átrendeződik a korfa a genetikusok szerint Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbevonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbizható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.
Tovább
2010.
november
24. 12:24

Az igazi deficit: gyermek nélkül nem lesz nyugdíj

Az igazi deficit: gyermek nélkül nem lesz nyugdíj A magyarok nem szándékosan tervezik a gyermektelenséget: az sokszor az állandó halasztgatás eredménye - hangzott el a Kötelező öngondoskodás II. konferencián. Miközben a nyugdíjrendszer fenntartásához nagy szükség lenne a nagy családokra, egyre kisebb létszámú generációk nőnek fel. A gyes és a gyed májusi korlátozása miatt 10 ezer gyermek nem született meg.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART