2011.
április
21. 20:14

Európában tabu a katonák szerzett jogainak kérdése

Címkék:
Heiling Ottó Európa minden országában tabu a rendvédelmi dolgozók szerzett jogainak kérdése, Magyarország azonban szembe menni látszik ezzel a szokással. Heiling Ottó, az Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL) elnökségi tagjának tájékoztatása szerint általános jelenség, hogy a demográfiai folyamatok és a gazdasági-pénzügyi válság miatt, a kormányok szigorítanak a jogosultsági és folyósítási szabályokon, például folyamatosan emelik a nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor a katonák minden európai országban leszállított korhatárral mehetnek nyugdíjba, a korkedvezmény mértéke átlagosan 5 év.

Mint fogalmaz, kivétel nélkül minden országban tabutéma a szerzett jogok kérdése. Írországban és Hollandiában háromszor, Portugáliában kétszer módosították a szolgálati nyugellátások rendszerét az elmúlt 15 évben. Lengyelországban és Szlovákiában 2012. január 1-től lép életbe az új rendszer. A politika azonban minden esetben és mindenhol már előre sietett leszögezni: a szerzett jogokat a változások nem érintik, nem érinthetik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a már nyugállományban lévőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy lemondjanak nyugdíjukról. A megváltozott szabályok nem érintik azokat, akik a régi szabályok szerint már szolgálati nyugellátásra szereztek jogosultságot még akkor sem, ha nem vonulnak azonnal nyugdíjba. Az új szabályok felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre, vagyis ha valaki már szolgálati viszonyt létesített, akkor rá azok a szabályok az irányadók, amelyek a szolgálati viszony létesítésekor hatályban voltak. Ez utóbb szituációban, legrosszabb esetben is felajánlják az érintettnek, hogy kedvező feltételekkel távozhat a hadseregből.

Heiling Ottó szerint nincs miért magyarázkodniuk vagy szégyenkezniük sem a magyar katonáknak, sem az őket képviselő érdekvédelmi szervezeteknek, ugyanakkor érthetetlennek tartja, hogy Magyarországon a politikai rendszerváltás után két évtizeddel, miért kell olyan dolgokért küzdeni, ami egész Európában evidencia.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
április
09. 21:26

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz, de a legsúlyosabban a magyar katonákat érinti - hangsúlyozta Emmanuel Jacob, az Euromil (Katonaszövetségek Európai Szervezete) elnöke.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART