2011.
december
29. 15:40

Év végi befektetések: nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezménnyel

Címkék:
bank Várhatóan idén is lesznek olyanok, akik az év utolsó napjaiban helyeznek el pénzt az adóoptimalizálást szolgáló megtakarítási formákban. Ezek között a nyugdíjrendszert érintő újabb változások nyomán tovább nőhet a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) vonzereje, amely tőzsdei statisztika szerint csaknem kétszerte nagyobb részarányt képvisel az értékpapírszámlákon belül, mint a tartós befektetési szerződés (TBSZ) kapcsán nyitott számlák.

Az év végi megtakarítási hajrát összességében csillapítja a végtörlesztés, a másik oldalon azonban a magánnyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos kormányzati elképzelések felértékelik a nyugdíj-előtakarékossági számlát, amely jó megoldás lehet a tőkefedezetű nyugdíjcélú megtakarítás nélkül maradók számára.

A NYESZ révén jelentős adókedvezmények érhetők el, a számlán befektetett összeg 20 százaléka, maximum évi 100 ezer forint visszaigényelhető az adott évi személyi jövedelemadóból, de az adókedvezmény maximális összege a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt betöltők számára ennél is nagyobb, évi 130 ezer forint. A NYESZ további előnye, hogy az általa elérhető adókedvezmény önálló, azt nem kell összevonni más önkéntes megtakarítás után járó kedvezménnyel és örökölhető.

A takarékok hajtják a NYESZ-t

A pénzügyi bizonytalanság és az állami nyugdíjrendszerből várható nyugdíj reálértékének csökkenése miatt felértékelődő öngondoskodásnak köszönhető, hogy idén is dinamikusan, több mint 30 százalékkal növekedett a TakarékBank égisze alatt működő, jelenleg közel 400 takarékszövetkezeti fiókra kiterjedő TakarékPont hálózatban a NYESZ-en tartott állomány – mondta Breznay Endre a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának vezetője.

Bár TakarékBank is vezet önállóan nyugdíj-előtakarékossági számlát, az idén várhatóan a 8 milliárd forintot elérő teljes NYESZ-állomány növekedését a takarékszövetkezeti értékesítés hajtotta.

A nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitók csaknem fele a nyugdíjkorhatár előtt álló 51-60 évesek közül került ki derült ki a TakarékBank korábbi felméréséből. Ez a korosztály kitartóan takarékoskodik, így a számlák idő előtti felbontása is ritka.

Idén év közben a számlák 6,5 százalékát szüntették meg, azonban ezek döntő része a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez kapcsolódott – mondta Breznay Endre.

A folyamatos befizetéseknek köszönhetően nőtt a számlákon lévő az átlagos befektetés, amely idén novemberben 1,18 millió forint volt az egy évvel korábbi 0,9 millió forinthoz képet. A NYESZ-t vezetők körében a legkedveltebb értékpapírok a kötvények csaknem 55 százalékos részesedéssel, majd a befektetési jegyek következnek 33 százalékos aránnyal.

Miközben a NYESZ előnyei közé tartozik a rugalmas, bármikor változtatható befektetési struktúra, amelynek révén az aktuális portfóliót a piacnak éppen megfelelő irányba lehet állítani, a TakarékBank elemzése szerint nem jellemző a megtakarítások átrendezése. A kötvények és a befektetési jegyek 2010-ben is hasonló arányban domináltak a nyugdíj-előtakarékossági számlákon. Harmadik helyen az idén és tavaly is az állampapír-befektetések álltak, arányuk azonban 2011-ben csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART