2012.
április
02. 08:28

Évekig életben tartja a szívbetegeket az új koszorúér ballon

Címkék:
érrendszer Megelőzi az ér visszaszűkülését az a gyógyszert kibocsájtó ballon, amelyet a szívinfarktus veszélye miatt ültetnek a koszorúérbe. Az életmentő technikai újítást ismertető tanulmányt, az Amerikai Szívgyógyász Kollégium Cardiovascular Interventions szakfolyóirata közölte.

Szívroham esetén a koszorúér elzáródását okozó szűkületet az érbe vezetett cső végén lévő ballon feltöltésével kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozása végett fémhálóból szőtt, rugalmas hengert is oda helyeznek. Ez a hengerke, világszerte angol nevén emlegetett sztent, nem engedi a veszélyeztetett érszakaszt újra beszűkülni.

Sok új sztent fémrostjainak felszínét olyan gyógyszerekkel is bevonják, amelyek megakadályozzák azon a helyen a véralvadást, a vérlemezkék összetapadását. A korábban beültetett hengerek felszínén ilyen gyógyszeres kezelés nem történt, ezért ott a véralvadás, a visszaszűkülés kockázata megmaradt.

Bruno Scheller német professzor, aki a kérdés világszerte elismert szakértője, munkatársaival sok beteget operált a koszorúérbe vezetett katéter útján az új, gyógyszerrel bevont henger behelyezésével. A kutatók 54 beteget kezeltek a gyógyszert tartalmazó ballon beültetésével és eredményeiket 54, olyan beteg adataival hasonlították össze, akik gyógyszer nélküli ballont kaptak.

Az új, gyógyszerrel bevont ballon esetén a szövődmény lényegesen ritkább volt, mint gyógyszermentes ballon beültetése esetén. "A gyógyszeres ballon óriási előnye, hogy nem kerül a veszélyeztetett érterületre egy újabb fémréteg" - magyarázták a szakemberek.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
március
21. 01:15

A nők szíve szívósabb, mint a férfiaké

A nők szíve szívósabb, mint a férfiaké Ha bármilyen betegség következtében romlik a szív teljesítménye, szívelégtelenség alakul ki, egy új vizsgálat igazolta, hogy a női szív ugyanolyan mértékű károsodás esetén is jobban bírja a megpróbáltatásokat, mint az erősebb nem tagjaié.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART