2012.
január
22. 18:42

Ez aztán az uzsora-ügy: devizahiteles a bankok ellen!

Címkék:
paragrafus Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora-bűncselekmény miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a kiskunhalasi bíróságon egy nyugdíjas asszony.

Szakemberek szerint a beadvány példaértékű, és sok ezer károsult járhat el hasonlóképpen. A döntés azonban nem csak a bíróságokon múlhat, hanem a bankok és a kormány megállapodásán.

A Magyar Szociális Fórum áttörésnek tekinti a nyugdíjas asszony kezdeményezését.

„Azt akarja elérni, hogy a bíróság semmissé nyilvánítsa a szerződésüket, és részletben törleszthessék a megállapított jutányos összeget. A pert kiírták februárra. Egyidejűleg ő feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen is, amely akceptálta a feljelentést, mert megalapozottnak találta. Nincs kizárva, hogy maga az ügyészség is eljárást indít az ügyben” – hívta fel rá a figyelmet Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint a többi devizahiteles is élhet ezzel a lehetőséggel. Az azonban kétséges, hogy a bankok és a kormány átértékeli-e a korábbi álláspontját.

Barabás Gyula a Széchenyi Hitelszövetség elnöke Híradónknak elmondta: ezek az ügyek el fognak szaporodni a következő időszakban, és azt gondolom, ha itt százával, vagy ezrével fognak az adósok a bíróságon jogorvoslatot keresni, akkor ez elgondolkodtató kell, hogy legyen a pénzintézeteknek, de hovatovább, az államnak is.

Czirmes György ügyvéd maga is több devizakárosult ügyét képviseli a bíróságon. Közlése szerint az esetükben konkrét tanúbizonyítékuk van pénzintézeti tisztviselőtől - aki nyilatkozta a bíróság előtt - , hogy a pénzintézetek tudták: amikor a szerződést megkötik, az adósok hátrányára fog például a svájci frank jelentősen változni.

Pénteken hasonló esetben első fokon pert nyert egy gyulai devizahiteles az egyik magyar pénzintézet ellen.


Forrás: Echo Tv

Vissza
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART