2011.
augusztus
13. 10:06

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt

Címkék:
Silvio Berlusconi Az olasz kormány újabb 45 milliárd eurós takarékossági csomagot fogadott el péntek este a következő két évre. Az Európai Központi Bank (EKB) diktálta feltételeknek megfelelő intézkedések részleteit szombattól hozzák nyilvánosságra.

A július közepén bevezetett közel 80 milliárd eurós megszorító csomag nem volt elegendő: "ilyen méretű válságban nincsen alternatíva"- fogalmazott Giulio Tremonti pénzügyminiszter a péntek esti kormányülést követő sajtótájékoztatón, melyen Silvio Berlusconi miniszterelnökkel mutatta be a jelentősebb intézkedéseket.

Az újabb olasz válságcsomag 45,5 milliárd eurót kíván megtakarítani: 20 milliárdot 2012-ben, további 20,5 milliárdot 2013-ban úgy, hogy a GDP arányos államháztartási hiányt már jövőre 1,4 százalékra szorítják vissza az EKC szabta feltételek szerint. "Vérzik a szívünk, de bele kell nyúlnunk az olaszok zsebébe" - fogalmazott Berlusconi.

A római kormány hatmilliárddal csökkenti a minisztériumi kiadásokat, kilenc milliárddal a tartományok, megyék és önkormányzatok központi támogatását. Szigorítják az adócsalás elleni küzdelmet, "például bezárjuk a számlát nem adó üzleteket" - magyarázta Tremonti.

Ünnepeket is áthelyeznek

A pénzpiaci jövedelmeket a jelenlegi 12,5 százalék helyett 20 százalékos adóval terhelik, de az emelés nem terjed ki az államkötvényekből származó jövedelmekre. Úgynevezett szolidaritási adót vezetnek be: ötszázalékosat az évi bruttó 90 ezer euró feletti jövedelmekre, tíz százalékosat a 150 ezer euró felettiekre. Az egyházi ünnepeket kivéve, megszüntetik a hét közepére eső piros betűs ünnepeket, melyeket a hétvégéhez kapcsolnak majd.

A közalkalmazotti végkielégítés-kifizetést két évre felfüggesztik. A politikai kiadások lefaragása között említették, hogy a közigazgatásban dolgozók, az önkormányzati tisztségviselőktől a parlamenti képviselőkig, turista osztályon utaznak majd. Az újabb megszorítások nem vonatkoznak a júliusi megszorító csomagban már érintett egészségügyre, nyugdíjrendszerre és oktatásra, de gyorsítják a nyugdíjkorhatár emelését. A 300 ezer lakosnál kisebb megyék és 1500 önkormányzat eltörlését tervezik. Ennek részletei még nem ismertek, a csomag további pontjait szombattól kezdve ismertetik.

Az ellenzék bírál

Ártalmas és nem megfelelő intézkedésekről beszélt a takarékossági csomaggal kapcsolatosan az ellenzék. Lombardia kormánypárti tartományi elnöke, Roberto Formigoni szerint a helyhatóságok nem képesek további áldozathozatalra. Gianni Alemanno Róma főpolgármestere szerint a pénzelvonás a jóléti rendszert veszélyezteti és súlyos társadalmi következményei lesznek. Ezzel egy időben az olasz jegybank bejelentette, hogy Itália államadóssága júliusban újabb rekordot döntött meghaladva az 1900 milliárd eurót.

Forrás: Heti Válasz

Vissza
2011.
augusztus
06. 09:26

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak

Idős szüleiket ápolják az amerikaiak A munkavégzés mellett gondviselőként is tevékenykedő amerikaiak többsége betegeskedő, idős szüleit látja el a Gallup friss felmérése szerint. A kutatás rávilágít arra, hogy az ápolási feladatok rengeteg időt és energiát vesznek igénybe.
Tovább
2011.
augusztus
07. 08:58

Kellemetlen meglepetés érte az időseket Szlovákiában

Kellemetlen meglepetés érte az időseket  Szlovákiában Újabb kellemetlen meglepetéssel szolgált a betegellátás reformja. Főleg az idős embereket érte kellemetlenül a hír, hogy már nem veheti igénybe mindenki a mentőt, ha szakorvosi kivizsgálásra megy. A korlátozás az Általános Egészségbiztosítóval szerződésben álló egészségügyi intézmények egyes betegeire vonatkozik.
Tovább
2011.
augusztus
08. 20:52

Megélhetés Izraelben: már a nyugdíjasok is demonstrálnak

Megélhetés Izraelben: már a nyugdíjasok is demonstrálnak A nyugdíjasok is csatlakoznak Izraelben a megélhetési költségek ellen tiltakozó, egyre szélesedő mozgalomhoz, fokozva a nyomást Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali kormányára.
Tovább
2011.
augusztus
10. 07:15

Nyugdíjszámítás az EU-ban

Nyugdíjszámítás az EU-ban Az Európai Unió országaiban munkát vállalók nyugdíjszámítás előtt szembesülnek azzal, hogy milyen szabályozás és számítás él az EU-ban. Ennek áttekintésében segítünk.
Tovább
2011.
július
31. 10:00

Romániában dolgoztak a legtöbbet

Romániában dolgoztak a legtöbbet Hetente átlagosan 39,7 órát dolgoztak az európaiak 2010-ben, többet az egy évvel korábbi 39,5 óránál, ám kevesebbet a két évvel korábbi 39,8 óránál - éves jelentésében az Eurofound uniós kutatóintézet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART