2012.
április
06. 08:37

Ez lehet a rokkantnyugdíjasok utolsó esélye

Címkék:
Rokkant jelzés Igazolási kérelmet terjeszthetnek elő azok a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok, akik a március 31-ei határidőig nem jelentkeztek felülvizsgálatra. Az állam nagyjából 10 milliárd forintot spórol, ha a mintegy 16 ezer mulasztó továbbra sem jelentkezik a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon. Kérdés azonban, hogy a visszaminősített rokkantak a későbbiekben mennyire szorulnak rá az állami segélyekre.

Az összesen több mint 300 ezer, öregségi korhatár alatti rokkantnyugdíjas közül 196 ezernek kellett volna új minősítést kérniük, közülük 16 ezren nem tették ezt meg a határidőig. A törvény szerint ők május 1-től automatikusan elveszítik az ellátásukat.

Hacsak nem terjesztenek elő igazolási kérelmet, amelyben leírják, hogy mi akadályozta őket abban, hogy a határidőig nem jelentkeztek felülvizsgálatra. Az igazolási kérelmet az elmulasztott határnaptól, illetve az elmulasztott határidő utolsó napjától számított nyolc napon belül lehet előterjeszteni. Ha a mulasztás csak később jut az érdekelt tudomására, vagy valamilyen akadály volt a mulasztás oka, a nyolcnapos határidőt a tudomásra jutástól, illetőleg az akadály megszűnésétől kell számítani. Az elmulasztott határnaptól, illetőleg az elmulasztott határidő utolsó napjától számított hat hónapon túl azonban igazolási kérelmet nem lehet előterjeszteni. Az igazolási kérelem benyújtásával egyidejűleg pótolni kell az elmulasztott cselekményt is.

Az igazolási kérelmet elbíráló szerv, ha a kérelemnek helyt ad, akkor a továbbiakban úgy jár el, mintha mulasztás nem is történt volna. A kérelem elutasítása határozattal történik. Ez ellen fellebbezni csak akkor lehet, ha a kérelem fellebbezési határidő elmulasztásának igazolására irányult.

Az eddig elvégzett felülvizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy több mint 2000 esetben nem minősültek megváltozott munkaképességűeknek a felülvizsgálaton a jelentkezők, az ő ellátásuk megszűnik - mondta el az MTI Hírcentrumnak Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója.A rehabilitációs és szociális hivatalnál úgy számolnak, hogy a felülvizsgálatokat 2013 végére fejezik be.

Számításaink szerint a felülvizsgálatot egyelőre elmulasztó 16 ezer rokkantnyugdíjas juttatásának megvonásával havonta megközelítően 800 millió forintot spórol az állam. A tavaly december végén korhatár alatti rokkantsági ellátásban részesülő 305 ezer ember átlagosan havi 73 ezer forint ellátásban részesült. Óvatos becsléssel, 50 ezer forintos ellátással számolva jön ki a havi 800 millió forint, ami éves szinten megközelítően 10 milliárd forintos megtakarítást jelent. Hozzájuk jön még a már visszaminősített 2000 fő, akiktől megvont juttatással ugyancsak 50 ezer forintos átlaggal számolva havonta további 100 milló, éves szinten 1,2 milliárd forintot lehet megspórolni. Kérdés azonban, hogy a visszaminősített rokkantak a későbbiekben mennyire szorulnak rá az állami segélyekre.

Forrás:MTI/Pénzcentrum

Vissza
2011.
március
24. 11:47

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány Az új alkotmány-javaslat szövegének tervezete szerint fogyatékosság, özvegység, árvaság esetén "minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult" - írja a Népszava. A támogatás kifejezés - az ellátással szemben - rászorultsági kategória, aminek a szociális intézményrendszerben van a helye. Ez pedig azt jelenti, hogy megszűnhet vagy átalakulhat az özvegyi nyugdíj, az árvasági ellátás és a rokkantnyugdíj. A lap szerint arra lehet következtetni, hogy az új alaptörvény hatályba lépésétől rászorultsági alapon járnak majd ezek a pénzek.
Tovább
2011.
szeptember
10. 10:06

Rokkantnyugdíj: itt az újabb 100 milliárdos lyuk?

Rokkantnyugdíj: itt az újabb 100 milliárdos lyuk? A kormány a Széll Kálmán terv bemutatásakor határozottan kijelentette, hogy ez év július 1-jétől elkezdi a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát, mert innen 220 ezer embert vissza kell terelni a munkaerőpiacra. Az intézkedéstől 100 milliárd forint megtakarítást reméltek. Ez azonban egyre inkább úgy tűnik - egyéb más vállaláshoz hasonlóan - megmaradt a kijelentés szintjén. Eddig ugyanis semmilyen döntés nem született az ügyben és előkészületek sem történtek.
Tovább
2011.
január
12. 09:51

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben A társadalombiztosítási (tb) rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.
Tovább
2011.
november
11. 20:24

Rokkantságot táppénzzel finanszírozni, az világszabadalom

Rokkantságot táppénzzel finanszírozni,  az világszabadalom Módosul a rokkantellátás, megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, helyükbe pedig egy egységes táppénzszerű ellátás lép. Korózs Lajos az MSZP szakpolitikusa a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta ez még csak koncepció, törvénytervezet még nincs.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART