2011.
november
17. 18:42

Ez még a gazdasági szabadságharc, vagy valami más?

Címkék:
Nemzetgazdasági Minisztérium Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal - közölte a Nemzetgazdaság Minisztérium.

A közleményben hangsúlyozzák: a magyar gazdaság növekedéshez elsősorban a "függetlenségünket kell megvédenünk, azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti"
Ezért jó eszköz lehet egy újfajta, már a "saját érdekeink szerint berendezett, gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel", amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét. "Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést" - áll a közleményben.

Az NGM a közleményben kiemeli, hogy az elmúlt másfél évben a kormány új alapokra helyezte a magyar gazdaságot, felszámolva "minden régi típusú együttműködést, amely korlátozta gazdasági önállóságunkat".
"Ezt sikeresen megvalósítottuk, elértük, hogy a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk" - olvasható a közleményben.

Ez az együttműködés már nem az az együttműködés

A megújulás időszakában az volt a lényeg, hogy "szabad kezünk legyen és a magyar érdekek szerint rendezzük be Magyarországot", ehhez fel kellet számolni azokat a régi típusú együttműködéseket, amelyek korlátozták az ország gazdasági önállóságát - emlékeztet a tárca. "Így sikerült a gazdaságot saját lábra állítani, elértük, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat, ezzel jelentősen megnőtt a mozgásterünk. Ennek eredményei ma már kézzelfoghatóak" - áll a közleményben.

A munkát terhelő adók csökkentek, "a nyugdíjasok megtakarításai megmenekültek a spekulánsok támadásaitól", Európában szinte egyedülálló módon csökkent az államadósság, stabilizálódott a költségvetés. Magyarország 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet, erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes - hangsúlyozza a gazdasági minisztérium.

A 2010-ben a bruttó hazai termék (GDP) közel 82 százalékára rúgó államadósság akkori árfolyamon számolva mára 74 százalékra csökkent, a GDP 1,4 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.
"Sikerült tehát véghezvinnünk az elmúlt másfél évben, hogy csak a magunk érdekeit érvényesítsük, másokhoz ne kelljen alkalmazkodnunk. Így ma már új együttműködéseinket új alapokról építhetjük föl a saját érdekeink érvényesítésével" - áll a közleményben.
A nemzetgazdasági tárca szerint Magyarország fordulóponthoz érkezett, és mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani, ehhez pedig minden elérhető eszközt igénybe kell venni.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART