2011.
október
24. 18:08

Ezek a nyugdíjak biztosan megszűnnek jövőre

Címkék:
Asztalosné Zupcsán Erika Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot.

A bizottság a kormánypárti képviselők 12 igen, és az ellenzékiek 6 nem szavazata ellenében döntött az általános vitára való alkalmasságról.

Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) főosztályvezetője hangsúlyozta: 2012. január elsejétől megszűnik az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek, országgyűlési- illetve európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, és a korengedményes nyugdíj (összefoglalóan civil korai nyugdíjak). Megszűnik a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíja is.

Hozzáfűzte: a már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és 2012-től ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték.

Hangsúlyozta: az alapelv az volt, hogy a nyugdíjbiztosítási alap egyensúlyának megteremtése érdekében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani és folyósítani.

A törvényjavaslat a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét nem érinti, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell folyósítani. A főosztályvezető ismertette, hogy akik most nyugdíjban vannak, vagy valamilyen szempontból jogosultak lennének ilyen típusú ellátásra, a jövőben is kapnak ellátást, csak ezt nem nyugdíjként, hanem korhatár előtti ellátásként kapják majd meg.

Beszélt arról is, hogy a munkavégzés mindkét körnek - vagyis a civil és a fegyveres ellátottaknak is - engedélyezett, egy év alatt egységesen maximum a minimálbér 18-szorosát lehet megkeresni, de feketemunka esetén szigorú büntetést helyez kilátásba a javaslat.

Forás: pénzcentrum/MTI

Vissza
2011.
október
15. 11:02

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.
Tovább
2011.
október
18. 04:04

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot A jövő év első napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követően születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár előtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter terjesztett a parlament elé.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART