2011.
október
21. 06:07

Ezüstkor - A szociológus szemével

Címkék:
100 fölött „Szívedből, lelkedből tiszteld az apádat, s anyád fájdalmát soha el ne feledd.” (Sirák fia könyve 7,27) A XXI. Század egyik legpozitívabb eredménye a születéskor várható élettartam meghosszabbodása. A fejlett országokban ez az egyik legnagyobb társadalmi siker- és egyben a legnagyobb kihívás is. Az idősek száma az elmúlt 40-50 évben megduplázódott az Európai Unióban. A legdinamikusabban növekvő korcsoport a „nagyon időseké”, vagyis a 80 évnél idősebbek korcsoportja.

Jelentős különbségek vannak a nemek között a várható élettartamban, jelentős az idősödés elnőiesedése. Bár Magyarország az EU átlaghoz képest, a születéskor várható élettartamot tekintve még nem zárkózott fel, a tendencia nálunk is azonos. 2050-re hazánk népességének közel 30 százaléka lesz 65 évesnél idősebb, a 60 éven felüliek aránya pedig eléri a 37 százalékot.

A 65 éves és idősebb népesség egyharmada egyedül él és 43 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik párjukkal ketten maradtak. Napjainkra nem jellemző, hogy több generáció együtt éljen, ha mégis, akkor az sokkal inkább kényszer, mint szabad választás eredménye.

A főváros öregszik leginkább

Területi szempontból elmondható, hogy a leginkább idősödő város Budapest, emellett minél kisebb lélekszámú egy település, annál magasabb az ott élő idősek aránya. Az 500 főnél kisebb településeken ez az arány 25 százalék. A falvakban többnyire saját tulajdonú házakban laknak az idősek, ám ezek között minden negyedik lakás régi és komfort nélküli, esetenként szükséglakás. Az idősek közül kevesen választják – a lehetőségek szűkössége matt is –, az intézményi létformát annak ellenére, hogy egyre többen maradnak magukra utolsó éveikre.

A háztartások között egyre magasabb az egyszemélyes háztartások aránya. Ma a 70 évesnél idősebb népesség egyharmada él egyedül és e korosztály közel felének a mindennapi életvitelét akadályozó problémája van (mozgásban akadályozott, érzékszervi károsodásai vannak, stb.).

A 65 évesnél idősebb lakosok 2,5 százaléka részesül házi segítségnyújtásban, 4,3 százaléka szociális étkeztetésben, valamint 1,7 százaléka látogatja az idősek nappali intézményeit. Nem éri el az 1 százalékot a házi segítségnyújtást igénybe vevők aránya, míg 0,6 százalék az egy egyéb, nem bentlakásos szociális alapszolgáltatásban részesülők aránya. A hazai népesség 2 százaléka él szociális intézményekben. A tartós bentlakást nyújtó intézmények között több olyan van, ami nem tiszta profilú és a lakók között van mozgásában akadályozott fiatal, vagy értelmi sérült, pszichiátriai betegségben szenvedő, vagy szenvedély beteg is. Az idősek jövedelmi viszonyai kor és nem szerint differenciálódtak: a 70 évesnél idősebbeknek kevesebb a nyugdíj jövedelme, mint a 60 éveseké. Nemek szerint is jelentősek a különbségek a nők hátrányára. Körülbelül 200-300 ezer fő dolgozik nyugdíj mellett. A teljes munkaidőben folyamatosan dolgozók között tavaly 40 ezren voltak a korhatár feletti öregségi nyugdíjasok. Természetesen sokan vannak, akik a családon belüli munkamegosztásból vállalnak részt, nem is kisit, és közösségi munkát is végeznek.

Az idősek társasága az élet nagyon fontos iskolája

A 65 év felettiek jövedelem-felhasználását és fogyasztását visszafogottság jellemzi. Nem a szegénységkockázat a legveszélyesebb számukra, hanem inkább az aktivitás hiányából származó problémák. Jelentős hányadukat fenyegeti az izoláció és a kirekesztődés veszélye, amely a betegségkockázatok növekedésével jár. A 70 éven felüli életkortól a betegségek között vezet a csípőcsont-beültetés, a demencia, szívritmus zavar, agyér problémák. A társadalom idősekről alkotott képe ellentmondásos. Bizonyos vonatkozásban a fiatalabb generáció toleránsabb az idősebbekkel, mint a korábbi években, míg más értelemben csökkent az idősebbek társadalmi elismertsége. A fiatalabb generációk ma kevésbé érzik azt, hogy az idősek be akarnak avatkozni az életükbe, ugyanakkor például az idősebbek munkatapasztalata a korábbi évekhez képest leértékelődött. Az idős generációtól lakás szempontjából elszakadó középnemzedék nehezen tudja fenntartani a kapcsolatát, pedig igen fontos szerepe van ennek a mentális állapot javításában, mivel a családon belüli segítség elérhetősége növeli a biztonságot. Flexibilis és hatékony időspolitika szükséges az állam részéről, egyre jobban bevonva a történelmi egyházakat és a civil szektort.

A Szentírás azt mondja, hogy az idősek „..még öreg korukban is gyümölcsöt teremnek”. /Zsolt.92,15/
„Az idősek társasága az élet nagyon fontos iskolája. Amely képes értékeket és hagyományokat átadni, elősegíteni a fiatalok növekedését, akik ilyenképpen megtanulják, hogy ne csak a maguk, hanem mások javát is keressék.”/Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma 222/.

Forrás: Magyar Hírlap, Farkas Péter szociológus

Vissza
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2011.
április
20. 13:15

Öregedésről szóló tévéfilmet vállalt Törőcsik Mari

Öregedésről szóló tévéfilmet vállalt Törőcsik Mari A Nemzet Színésze, Törőcsik Mari a főszereplője az Ideje az öregségnek című - Polcz Alaine művei nyomán készülő - televíziós monodrámának, amelyet a Duna tévé még 2011-ben bemutat.
Tovább
2011.
május
13. 20:57

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció Nyugaton is generációs feszültséget okoz a társadalom elöregedése, a rendszert váltó országokban pedig kifejezetten a vesztesek közé tartoznak a nyugdíjasok.
Tovább
2010.
június
18. 18:38

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”?

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”? Az Európai Bizottság a jövő héten a nyugdíjreform-intézkedéseket taglaló Zöld Könyvvel rukkol elő, de egyes kutatók szerint a sokat emlegetett megoldásoknál merészebb húzásokra is szükség lenne a társadalmak elöregedése miatt. Egy brit felsőházi képviselő saját kortársait korholja amiatt, hogy túl jól éltek.
Tovább
2010.
november
30. 14:49

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!?

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!? Első ízben sikerült - egereken - visszafordítani az öregedés folyamatait a Harvard egyetemen. A hír első ránézésre nyugodtan származhatnék valamely rossz bulvárlapból, csakhogy forrása a brit Daily Mail(a neves amerikai Nature magazin nyomán) – a kutatást pedig, amelyről beszámol, a Harvard egyetemen végezték.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART