2010.
december
20. 19:09

Ezüstrókák - A kor nem számít

számítógépes nagyi Ha valaki még mindig azt hiszi, hogy az internet a fiatalok bolondériája, gyorsan felejtse el: az Unió után most Amerikában is kiderült egyszer és mindenkorra, hogy az idősek is rákaptak a legtöbb netes elfoglaltságra. Van, amiben még jobbak is. Természetesen ők is wifiről csatlakoznak, ha tehetik.

Megírtuk, hogy Európában kész nyugdíjasinvázió zajlik az interneten. Most kiderült: Amerikában sincs ez másképp. Sőt: az ország felhasználóiról rendszeresen tanulmányokat író Pew kutatóintézet rámutatott, hogy az idősek éppen olyan képzettek és éppen annyira képben vannak, mint azok, akik eleve belenőttek az internetbe. A Generációk című jelentés tanulsága: bár természetesen a szokások alapvetően különböznek, találtak pár felhasználási területet, amelyek meglepően azonosak még a legfiatalabbakat és a legidősebbeket összehasonlítva is. Van ráadásul, amiben még le is körözik a fiatalokat: a 35 éves vagy annál időseb userek például nagyobb előszeretettel keresik fel a kormányzati oldalakat és szereznek online pénzügyi információkat, mint a 35 év alattiak.

A legelterjedtebb felhasználási módok pedig minden korcsoportban nagyjából ugyanolyan szinten vannak jelen. Ezek pedig: e-mail, keresés, egészségügyi információk, hírek, vásárlási információk, online banki ügyek, adakozás, podcastok letöltése. Érdekes például, hogy korábban főleg a korosabbak szokása volt az egészségügyi kutakodás, ám ez mostanra a harmadik legnépszerűbb tevékenység lett a 18 évesek vagy idősebbek körében. Ami pedig valószínűleg a legjobban felpörög majd az idősek között: a közösségi hálózatok. Amerikában a közeljövőben valószínűleg teljesen hétköznapi esemény lesz, hogy a fiatalok üzenetet kapnak, hogy bejelölte őt a nagymamájuk. Bár túlnyomóan még mindig a 35 alattiaké a Facebook, ez az a terület, amely a legnagyobbat nőtt a nyugdíjasok között, méghozzá a legidősebb korcsoportban. A legalább 74 éveseknek csupán a négy százaléka volt tagja valamilyen hálózatnak, mostanra ez az arány 16 százalékra nőtt, azaz megnégyszereződött.

A wifi is utat tört a középkorúak és az idősebbek közt. A 46 és 64 közöttieknek nagyjából a fele laptopról, mobilról, netbookról vagy tabletről netezik, a 65 évesek, vagy idősebbek esetében ez az arány 33 százalék.

Forrás: ITbusiness

Vissza
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2010.
április
22. 16:01

Agytorna a Nagyi-Neten

Agytorna a Nagyi-Neten Hódít a világháló Erzsébetváros nyugdíjasai között: az önkormányzati programok közül évek óta kitartóan vezeti a népszerűségi listát az ingyenes Nagyi-Net.
Tovább
2010.
december
17. 05:33

Chipkártyák segíthetik a nyugdíjasokat

Chipkártyák segíthetik a nyugdíjasokat A St. Pölten-i Főiskola IT-biztonságkutatási Intézetének kutatói szerint a chipkártyák rendkívüli módon javíthatják a nyugdíjasok életkörülményeit, mert nem csak a háztartási tevékenységeket egyszerűsíthetik le, hanem adott esetben vészhelyzeti segélyhívó rendszerként is működhetnek.
Tovább
2009.
december
01. 12:24

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon Egy osztrák telefongyártó Magyarországon is bemutatja azt a modelljét, amit pontosan olyan egyszerű használni, mint egy vezetékes telefont. A készülék ideális megoldás az ötvenen túli generációnak és azoknak, akik most kezdik a mobilozást.
Tovább
2009.
december
15. 16:10

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik'

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik' Már 5 ezer időskorú 'nebuló' végezte el az internethasználat praktikáit bemutató Kattints rá, Nagyi! elnevezésű oktatóprogramot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART