2013.
február
28. 16:42

Ezúttal nem törik össze a pápai pecsétgyűrűt

Címkék:
XVI. Benedek Róma és a világ figyelme csütörtökön a Vatikánra összpontosul, ahonnan a lemondó XVI. Benedek délután öt órakor távozik a hívők búcsúja közepette.

A lemondó egyházfő halászgyűrűjét nem törik össze, ahogyan ezt az elhunyt pápák esetében teszik - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Elmondta, hogy XVI. Benedek 2005 áprilisától használt pecsétgyűrűje egyben marad, de magát a pecsétet egy vésővel használhatatlanná teszik. Hatvanegy ország több mint háromezer újságírója és operatőre kíséri az egyházfői szolgálat utolsó óráit - mondta el a tudósítóknak Lombardi.

Kamerák sorakoznak Castel Gandolfo főterén is az itt magasodó apostoli palota körül.
Lombardi hozzátette, hogy egyedül azon a helikopteren nem lesz kamera, amely öt órakor XVI. Benedeket a pápai államból a Rómától 25 kilométerre levő városba viszi.

A délelőtt a bíborosoktól elbúcsúzott pápa munkatársaival ebédelt vatikáni lakosztályában. Amikor elhagyja a Vatikánt, elküldi utolsó Twitter-üzenetét, ezután a december 22-én elindított pápai mikroblog megszünteti működését.

Róma városában nem csak a templomok harangjai búcsúztatják a pápát: ötkor a Capitolium-dombon levő városháza harangja is háromszor megkondul és este nyolckor is megszólal majd, XVI. Benedek lemondása pillanatában. Gianni Alemanno római főpolgármester és az önkormányzati testület öt órakor a Capitolium terére vonul, jelképesen így köszönve el a városból távozó pápától.
Este nyolckor több olasz városban félreverik a harangokat.

Castel Gandolfo már kora délután megtelt hívőkkel. Grazie Benedetto! Köszönjük Benedek! Veled vagyunk! - szól a főtéren felállított transzparens. Az épületek bíborszövettel díszített ablakaiba vatikáni és német zászlókat tűztek ki. A Bajorországból érkezett hívők helyi hagyományként babérkoszorúkat hoztak magukkal, azzal búcsúztatják XVI. Benedeket.

Este nyolc órakor a pápát Castel Gandolfóba kísérő svájci gárdisták elköszönnek az akkor már nyugalmazott pápától és visszatérnek a Vatikánba, melyet attól a pillanattól kezdve a bíborosok vezetnek.

A szentszéki szóvivő szerint egyelőre 115 pápaválasztó bíborost várnak Rómába, miután Patrick O'Brien skót bíboros a napokban lemondott, Julius Riyadi Darmaatmadja dzsakartai érsek pedig egészségi okokból nem tud a Vatikánba jönni.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
február
11. 16:32

Lemond a pápa - Ilyenre alig volt példa a történelemben

Lemond a pápa - Ilyenre alig volt példa a történelemben A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban. A lemondás bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. "Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi.
Tovább
2013.
február
14. 09:47

Lemond a pápa - Róma több mint egy hónapos eseménysorozatra készül

Lemond a pápa - Róma több mint egy hónapos eseménysorozatra készül Rendkívüli szervezési és biztonsági gépezet indult be az olasz fővárosban a pápa lemondása és az utód megválasztása alkalmából Rómába érkező zarándoktömeg fogadására. Csütörtöki sajtóértesülések szerint a Vatikánvárosban és a fővárosban megerősítették a terrorizmus elleni intézkedéseket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART