2010.
január
23. 07:44

Fagyhalál: a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő idősek vannak leginkább veszélyben

Címkék:
Az idõjárás enyhült ugyan az előző napokban, a szociális és munkaügyi miniszter ennek ellenére pénteken is felhívta a figyelmet a fagyhalál megelõzésére.

Herczog László közleményében emlékeztet arra, hogy a legnagyobb veszélyben a hajléktalanok és a fûtetlen lakásban élõ, nehezen mozgó, többnyire idõs emberek vannak. A miniszter arra kér mindenkit: tárcsázzák a segélyhívó számokat, ha valahol bajba került embert látnak.

 

Herczog László szerint az enyhébb téli napokon is fennáll a kihûlés veszélyes. Árulkodó jel lehet a nem füstölõ kémény, ha a szomszéd szokásától eltérõen nem visz be a házba tüzelõt, ha az egyébként takarékos idõs embernél folyamatosan ég a villany és jó ideje nem mozdul ki a lakásból. Segítségre van szüksége a földön fekvõ mozdulatlan vagy reszketõ, esetleg ittas hajléktalannak is.

 

A miniszter azt kéri: ha valaki ilyen esetet tapasztal, kérjen segítséget az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es telefonszámon, vagy a hajléktalanellátó szervezetek által mûködtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain illetve a polgárõrségen.

 

A közlemény az önkormányzatokat, a mentõszolgálatot és rendõrség munkatársait, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó szervezetek szakembereit is arra kéri, hogy hangolják össze tevékenységüket, és ha szükséges, hozzanak létre rendkívüli figyelõszolgálatot.

Forrás: mon.hu

Vissza
2009.
november
23. 13:35

Bizalmi állás a falvakban

Bizalmi állás a falvakban Segít az idősek orvoshoz, gyógyszerhez jutásában, elviszi a gyermekeket iskolába, a kismamákat vásárolni. Mindeközben meghallgatja a helyben élők problémáit. Országszerte 1200-an vannak ők, a falugondnokok. Hogyan telik a falugondnok egy napja? A közelmúltban Budapesten rendezett Szociális Expón is bemuatkozott a szolgálat
Tovább
2010.
január
03. 15:40

Egy pofon a tanyasiaknak

Egy pofon a tanyasiaknak A kistelepüléseken és a tanyákon elő idős emberek úgy érzik, magukra hagyták őket, mert január elsejétől a kormány megszüntette a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás normatív támogatását. Pályázni ugyan lehet a rendszer működtetésére, de ezek mind „utófinanszírozásúak”, a legtöbb önkormányzatnak pedig már nincsenek tartalékai, hogy megelőlegezzék a fenntartás költségeit.
Tovább
2009.
december
22. 16:58

Kihűlt egy asszony a lakásában – milliók voltak a fiókjában

Kihűlt egy asszony a lakásában – milliók voltak a fiókjában Kihűlt egy 71 éves asszony Kapuváron. Az idős nőt a családsegítő intézet munkatársa találta meg, amikor meleg teát vitt neki. Egyébként étellel és fűtőanyaggal is ellátták. A rendőrök ezek tudatában igencsak meglepődtek, amikor a halottszemle során, az iratok keresése közben 11 millió forintnak megfelelő készpénz és valuta került elő.
Tovább
2009.
december
19. 13:21

Segítség kérése a fagyhalál megelőzésére

Segítség kérése a fagyhalál megelőzésére A napokban várható rendkívüli hideg miatt különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a kihűléses halálesetek megelőzésére, amely mindannyiunk felelőssége. A szociális miniszter azt kéri, hogy az önkormányzatok, a mentőszolgálat és a rendőrség munkatársai, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó szervezetek szakemberei települési szinten hangolják össze tevékenységüket, szükség esetén hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot a tragédiák megelőzése érdekében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART