2011.
július
16. 08:11

Fájdalmas megszorításokra bólintott rá a római parlament

Címkék:
olasz parlament Bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, adókedvezmények szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése is része a csomagnak.

Az olasz parlament alsóháza is jóváhagyta a kormány megszorító csomagját pénteken kora délután. A képviselőházban 316-an szavaztak a megszorítások mellett, 284-en voltak ellene, ketten tartózkodtak. A felsőház csütörtökön hagyta jóvá a kormánytervezetet.

A pénteki jóváhagyással rekord idő, gyakorlatilag két hét alatt sikerült "átfuttatni" a parlamenten az intézkedéseket. A 48 milliárd eurós megszorító csomag azt célozza, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az olasz államháztartás.

A tervezett intézkedések között szerepel egyebek mellett a központi minisztériumok, az önkormányzatok költségvetésének megnyirbálása, bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése.

A csomag azonban nemcsak kiadáscsökkentő, hanem a gazdaság élénkítését célzó lépéseket is tartalmaz, köztük a kutatás-fejlesztés, az idegenforgalom támogatását, új vállalkozások beindításának elősegítését, munkahelyteremtést, privatizációt.

Az olasz kormány 2011-re 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol a tavalyi 4,6 százalékos deficit után.

Ez kisebb, mint számos más euróövezeti országban, ugyanakkor Olaszország államadóssága növekszik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a bruttó hazai termék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly 119 százalékot, az idén pedig már 120 százalékát. Ez a második legmagasabb az euróövezetben Görögország után.

Az olasz jegybank pénteken, még a szavazás előtt jelentette be, hogy kissé javít idei gazdasági növekedési várakozásain: így az idén egy százalékos gazdasági bővülést vár a korábban prognosztizált 0,9 százalék helyett, és tartja jövő évi 1,1 százalékos növekedési várakozását.

Szakszervezetek máris tiltakoznak a tervezett intézkedések ellen. A legnagyobb olasz érdekképviselet, a CGIL már a szavazás idején 200 résztvevős demonstrációt tartott Silvio Berlusconi távozását követelve, és azt nehezményezve, hogy az intézkedések a leginkább sebezhető társadalmi csoportokat érintik.

A munkaadói szervezetek sem elégedettek: Emma Marcegaglia, a Confindustria gyáriparos szövetség elnöke szerint a megszorító csomag adóemelést hoz, és a bürokráciát sem vágja vissza.

Forrás: hirado.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART