2012.
február
12. 19:10

Fájó megszorítások Ausztriában is

Bécs Ausztria történelmének legnagyobb megszorító csomagját mutatta be Maria Fekter, az osztrák pénzügyminiszter. A csomag vesztesei a nyugdíjasok és a közszolgák.

Maria Fekter szerint a csomag célja, hogy egyensúlyba hozza a költségvetést, ezáltal csökkentse az osztrák államadósságot: „… az adósság olyan, mint Damoklész kardja. És hogy a kard ne essen az osztrákok fejére, komoly megvonásokat kell végrehajtani.” A tervek szerint az elkövetkezendő öt évben így az osztrák költségvetés 26,5 milliárd eurót takarítana meg.
 

A csomag a hangsúlyt a kiadáscsökkentésre helyezi, az átalakítás vesztesei a nyugdíjasok és az állami szférában dolgozók: szigorodnának az előnyugdíjazás feltételei, a közszférában pedig bérbefagyasztásra lehet számítani, ezzel az osztrák kincstár több, mint hétmilliárd euróhoz jutna. A kilenc tartománytól 5,2 milliárd eurót vonnának el, továbbá az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) is kevesebb állami támogatásra számíthat.

A csomag újfajta adókat és a meglévő adók emelését is előirányozza. Az ingatlanokra vagyoni jellegű adót vetnek ki-kivéve az állandó lakhelyekre-, a legvagyonosabb réteget pedig szolidaritási adó megfizetésére köteleznék. Az osztrák törvényhozás várhatóan a hónap végén szavaz a csomagról, a szociáldemokrata-néppárti koalíció azonban rendelkezik a reformokhoz szükséges kellő parlamenti többséggel.

Forrás: Kitekintő

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART