2011.
július
08. 07:12

Falusi turizmus - Nemzeti védjegy lett a napraforgóból

Címkék:
lajosmizse 3 Beindult a magyar falusi szálláshelyeket bemutató új turisztikai honlap és már igényelhető az e kategóriába tartozó vendégfogadók minőségét tanúsító nemzeti védjegy is.

A védjegy három fő szempont - az ingatlan megközelíthetősége és külső megjelenése, a belső felszereltség, valamint a működtetők által nyújtott szolgáltatások - alapján sorolja 4 minőségi kategóriába a falusi szállásadókat - közölte Csizmadia László, hozzátéve: a turizmus egyéb területein közismert csillagokat itt napraforgók szimbolizálják.

A napraforgós nemzeti védjegyet a Fatosz megyei szervezeteinél lehet igényelni és arról a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyásával születik döntés - mondta a Fatosz elnöke. Hozzátette, hogy a fakultatív programokat külön is értékelik, 8-12 kritériumot vizsgálva. Legalább öt kritérium megléte esetén ezek alapján ítélik oda a specializált szolgáltatásra vonatkozó - például lovas-, vagy éppen gyermekbarát porta - címeket.

Továbbra is fontos teendő az ágazat versenyképessége szempontjából a képzés, hiszen "a házigazdák személyes felkészültsége jelenti sokszor a legnagyobb vonzerőt" - állította. Úgy vélte, emellett erősíteni kell a leader csoportokkal és turisztikai klaszterekkel való együttműködést és nélkülözhetetlen a falusi szállásadók, valamint a helyi gasztronómia ésszerűbb, átláthatóbb újraszabályozása.

Az új portál jelenleg 150 szállásadóról tartalmaz adatokat és a visszaigazolásos mellett már most is lehetővé teszi a valós idejű foglalást. Nyár végére az oldalra feltöltött vendégfogadó helyek száma várhatóan 2-3 szorosára bővül, 2012 elejére pedig a további fejlesztések és a vendégek véleményének feldolgozása, illetve közzététele mellett a portál idegen nyelvű és okostelefonokon keresztüli elérhetővé tételét is szeretnék megoldani.

A válság e területen is éreztette hatását, bár a visszaesés szerényebb volt a turizmus egyéb szegmenseivel összehasonlítva. Ám amíg a vendégéjszakák száma 2009-ben 744 ezerről 722 ezerre csökkent, tavaly már megállt a negatív tendencia. S bár számottevő áremelést még 2011-ben sem tesz lehetővé a piac, amennyiben a minőség javítását célzó programok megvalósulnak, az idén jogos elvárás a vendégéjszakák újbóli bővülése - vélte Csizmadia László.

Napraforgós önbesorolás tilalma:

2011. Június 14-vel módosult a Szálláshely szolgáltatási tevékenységről szóló 239/2009. ( VI.20) Korm. Rendelet . A hatályos rendelet szerint 2011. szeptember 1. után már nem lehet a korábbi önminősítésen alapuló minősítési és osztályba sorolási rendszerre hivatkozni, illetve arra vonatkozóan igazolást beszerezni. A jogszabály értelmében 2011. Szeptember 1-jével a falusi szálláshelyek csak marketing kommunikációjában és adatszolgáltatási kötelezettségük során használhatják, illetve tüntethetik fel jelenlegi napraforgós minősítésüket. Szeptember 1-jétől a lejárt érvényességű napraforgós besorolások, táblák nem használhatóak, azokat a házakról le kell venniük.
A módosított jogszabály tartalma itt: 1. melléklet


Érvényes FATOSZ minősítéssel rendelkező falusi szállásadók :
A FATOSZ-nak saját korábbi napraforgós táblájához külön működési szabályzat, leírás tartozik, így annak használata továbbra sem jogosulatlan. A FATOSZ meghatározott időre, azaz 5 évre ítélte oda a minősítéseket, így azok lejáratukig érvényesek maradnak, azokat nem kell eltávolítani, csak a lejárat után. Ez azonban csak a FATOSZ által , 2007 és 2011 év közötti minősített falusi szálláshelyekre vonatkozik. Akik korábban kérték meg a napraforgós minősítésüket, azok lejártak, érvényüket veszítették, Szeptember 1-jével azokat nem használhatják.

Önbesorolás alapján megszerzett napraforgós minősítés:
Az önbesorolás alapján, a szállásadó vagy a jegyző által megítélt, a FATOSZ minősítését kikerülő minősítések esetében a jogszabály alapján a napraforgós besorolás nem használható még marketing kommunikációra sem Szeptember 1. után.

Vendégház, vendégszoba jelölések:
A korábbi 45/1998. IKIM rendelet által is használt általános fogalmak, megnevezések pl. vendégszoba, apartman, természetesen továbbra is feltüntetésre kerülhetnek, mivel azok önmagukban nem minősítésre vagy osztályba sorolásra utalnak, csupán a szálláshely megnevezését, jellegét jelölik pl: Kovács Vendégház, Lila Akác Apartman.

Napraforgós besorolások oka:
A kereskedelmi és a fizető-vendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló 45/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet hatályát vesztette, ami többek között szabályozta a falusi szálláshelyek kötelező napraforgós önbesorolását is 2011 évtől a hatályon kívül helyezett jogszabály helyett a szálláshelyek szolgáltatásainak minőségi színvonal szerinti megkülönböztetését a FATOSZ közreműködésével kialakított, a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában lévő Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszer biztosítja .

Forrás: Fatosz/Vállalkozói Negyed/Jókor Tv

A fotóka Fatosz lajosmizsei tájékoztatóján készültek.
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART