2012.
augusztus
24. 08:57

Fel kellene tölteni a gyógyszerkasszát

Címkék:
gyógyszerek A gyógyszerkasszán 120 milliárdot akart spórolni a kormányzat, a siker érdekében az OEP több tucat intézkedést léptetett hatályba, amivel lényegében a betegek orvosságokhoz való hozzáférését nehezítette. Ennek ellenére augusztus elejéig az OEP elköltötte a gyógyszerkassza nyolcvan százalékát.

Az egészségbiztosító kéri a kormánytól a gyógyszerkassza feltöltését, mivel a támogatási keret csak szeptemberig elegendő, írja a Népszabadság. A lap információi szerint legalább 70 milliárdos gyorssegélyre lenne szükség ahhoz, hogy összeomlás nélkül kihúzzák az év végéig - de az egészségbiztosító egyelőre csak 41 milliárd forint, a tartalék keret fölszabadítását kéri.

Emlékeztetőül: a Széll Kálmán Terv miatt az idén 120 milliárd forinttal költhet kevesebbet az egészségbiztosító az orvosságok ártámogatására, mint 2010-ben. A kormány hiába hozott számtalan - a kassza költését -akadályozó intézkedést, ezek sem segítik eléggé a Széll Kálmán Tervben kitűzött fiskális célokat.

A Népszabadság birtokába került dokumentum szerint máris 27 milliárddal költöttek többet a betegek támogatására, mint tehették volna. Augusztus elejéig az OEP elköltötte a gyógyszerkassza nyolcvan százalékát - annak ellenére is, hogy a gyártók már lényegében teljesítették a teljes évre előírt extra adójukat. Pedig a kormányzati akarat sikerének érdekében az OEP több tucat intézkedést léptetett hatályba, amivel lényegében a betegek orvosságokhoz való hozzáférését nehezítette. A betegek például gyakran kényszerülnek terápiaváltásra, és csak harminc napra elegendő támogatott gyógyszert válthatnak ki a patikában.

Forrás: Népszabadság/Népszava

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART