2011.
június
29. 13:37

Fél Magyarország sikeresnek tartja az EU-elnökséget

Címkék:
EU zászlók Fél éven át Magyarország volt az Európai Unió soros elnöke, ez az időszak azonban június végével lezárult. Ennek apropóján felmérést végeztek az elnökséggel kapcsolatban, melyből kiderült, hogy Magyarország lakosságának jelentős része nem igazán követte figyelemmel az elmúlt 6 hónap eseményeit.

A lakosság fele szerint sikeres volt az elnökség

A kutatást a Policy Solutions és a Medián közösen végezte, 1200 embert kérdeztek meg a reprezentatív felmérés elkészítése során. A válaszadók 49 százaléka szerint hazánk Európai Uniós elnöksége sikeres volt, 27 százalék azonban sikertelennek értékelte. Kevéssé okoz meglepetést, hogy leginkább a Fidesz hívei gondolják úgy, hogy az elmúlt időszak egyértelmű sikerként könyvelhető el – írja a hvg.hu.

Az ellenzéki pártok szavazóinak átlagosan a fele mondta azt, hogy pozitívan tudja értékelni az elnökséget, a szocialisták szimpatizánsainak azonban mintegy 50 százaléka úgy érzi, hogy sikertelenség jellemezte az elmúlt fél évet. Azok közül, akik szerint pozitívan értékelhető az időszak, legtöbben az „enyhén pozitív” választ jelölték be, teljesen sikeresnek csak a Fidesz szavazóinak 14 százaléka értékelte Magyarország elnökségét.
 

Nem változott Magyarország megítélése

Az is kiderült a felmérésből, hogy a sikeresség a magyar állampolgárok szemében nem függ össze azzal, hogy Magyarország megítélése javult-e a nemzetközi színtéren. Ezt kiválóan mutatja az a tény, hogy míg a válaszadók 49 százaléka értékelte pozitívan hazánk munkásságát, addig csak 29 százalék gondolta azt, hogy a presztízsünk is emelkedett a többi európai ország szemében.

A lakosság 40 százaléka szerint nem változott a megítélésünk, ami elég lesújtó ahhoz képest, hogy a soros elnökség megkezdése előtt még 51 százalék gondolta úgy, hogy erősödik majd a tekintélyünk a poszt betöltése alatt. Azt, hogy nem lesz jelentős változás ezen a téren, mindössze a megkérdezettek 30 százaléka gondolta tavaly decemberben.

Ezalól az arány alól is kivételt képeznek a Fidesz táborába tartozók, akik többnyire úgy gondolják, hogy igenis javult Magyarország nemzetközi megítélése, összesen mintegy 57 százalékuk van ezen a véleményen. Az LMP híveinek 28, a Jobbik szavazóinak 27, az MSZP szimpatizánsainak pedig 14 százaléka van hasonló véleményen.

Van, aki nem is hallott az elnökségről

Érdekes adat, hogy a magyar soros elnökség megkezdése előtt az állampolgárok nagyon kis hányada, mindössze 45 százaléka tudta, hogy Magyarország tölti be januártól a tisztséget. Most viszont, mikor már lejárt az elnökség, átlagosan 80 százalék van tisztában vele, hogy miénk volt a poszt.

85 százalék valamilyen formában hallott Magyarország soros elnökségéről, de a lakosság 15 százalékának fogalma sem volt róla, hogy ilyesmi zajlik az országban. Az erre vonatkozó adatok összefüggnek az iskolázottsággal: a diplomások közül majdnem mindenki tudott róla, hogy hazánk az Európai Unió elnöke, egészen pontosan 96százalékuk, míg az érettségivel sem rendelkezőknek már csak 79 százaléka volt tájékozott ezen a téren.

A legkevesebben a fiatalok közül tudtak az eseményekről, a 18-29 évesek közül 78 százalék volt tisztában vele, hogy Magyarország a soros elnök, 2010 decemberében pedig mindössze 40 százalékuk tudta, hogy ez így lesz.

Az eseményekkel nem vagyunk tisztában

A kutatás szerint attól függetlenül, hogy az ország lakosságának nagy része tudott róla, hogy hazánk töltötte be a tisztséget az elmúlt 6 hónapban, az ez idő alatt történt eseményekkel már kevésbé vannak tisztában az emberek. A megkérdezettek 67 százaléka egyetlen eseményt sem tudott említeni, ami az utóbbi fél évben történt. Akik mégis tudtak válaszolni, azok leginkább a horvát csatlakozási tárgyalásokat és a romastratégiát említették, valamint azt, hogy a csúcstalálkozókra Gödöllőn került sor.

A médiatörvénnyel és az új alkotmánnyal kapcsolatos botrányok is igen kevés embernek maradtak meg, a válaszadóknak mindössze 14 százaléka említette ezeket a történéseket.

Megvalósítható célok

A magyar kormány biztosra ment az elnökség ideje alatt: csak olyan célok megvalósításába kezdtek bele, melyekkel kapcsolatban pártokon átívelő konszenzus volt Magyarországon, ilyen volt például a romastratégia.

A magyarok szemében semmit sem változott az Európai Unió megítélése a soros elnökség alatt: az elnökség végén ugyanannyian szavaznának a csatlakozásra, ha most lenne aktuális, mint előtte, vagyis a lakosság 69 százaléka. Az euroszkepticizmus sem változott, továbbra is 24 százalék.

Forrás: Bombahír

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART