2011.
szeptember
09. 12:27

Felére esik a magyar bortermelés? - Drágulni fog a bor

Címkék:
bor A magyar szőlőterület alig negyede lehet korszerű, a többi öreg, elavult. Emiatt a következő években a magyarországi bortermelés jelenlegi csökkenő iránya tovább folytatódhat - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa az MTI-nek.

Az egyik legnagyobb hazai borászat szakembere szerint jelenleg Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron termelnek szőlőt. Ebből azonban csak mintegy 10-15 ezer hektár nevezhető korszerű ültetvénynek. A fennmaradó mintegy 45 ezer hektár 30 év körüli ültetvény, amelyet fel kellene újítani. Így az utóbbi évek mintegy 3 millió hektoliteres bormennyisége tovább csökkenhet akár a felére, harmadára is - vélte Varga Péter -, hiszen az ültetvények jó része elöregedett. Az idei termés is várhatóan gyenge, vagy jó közepes mennyiségű lehet. Így a pincékbe várhatóan 2,5 millió hektoliter körüli bormennyiség kerülhet országos szinten. Ezért várhatóan egy 20-50 százalék közötti áremeléssel lehet számolni a borpiacon. Jelentősebb mértékben, azaz mintegy 50 százalékos áremelés az úgynevezett illatos fajtáknál már be is következett - állította a szakember.

Varga Péter a 20. Budavári Borfesztiválon közölte: a Varga Pincészet múlt évi nettó árbevétele elérte a 3 milliárd forintot. Ezt az idén várhatóan csak csekély mértékben, mintegy 4-5 százalékkal lehet majd meghaladni. Így a múlt évihez hasonló árbevétellel számolnak a pincészetben. A gazdasági válság okozta visszaesés miatt a cég nyeresége is csökken előreláthatólag, és nem éri el a múlt évi 260 millió forintos adózott eredményt, de az várhatóan meghaladja majd a 200 millió forintot.

Forrás: Szabad Föld

Vissza
2011.
június
18. 07:25

A bor is idegméreg

A bor is idegméreg Lehetséges, hogy minden, amit eddig hallottunk a borok jótékony hatásáról csak kósza téveszme? De hát olyan sokan mondják, orvosok, borászok, a nagy öregek, hogy napi egy pohár bornak micsoda pozitív élettani hatásai vannak. Végül pedig rá kell majd jönnünk, hogy a boripar gépezete az orrunknál fogva vezet? Cikkünkben Szendi Gábor klinikai szakpszichológus, paleo-táplálkozás és élettani szakember gondolatait idézzük.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART