2011.
október
16. 07:19

Felháborodott az elkeseredett világ

Wall Street Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a "felháborodottak", azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. Rómában a felvonulást kihasználva álarcos csoportok erőszakos akciókba kezdtek, s felgyújtották a védelmi minisztérium egyik melléképületét is.

A "felháborodottak" mozgalma szombatra 82 ország 951 városában (köztük Budapesten) hirdetett tüntetéseket, hogy ezzel tiltakozzon a válság miatti elszegényedés, a pénztőke uralma, illetve úgy általában a bankárok és a politikusok ellen, akiket azzal vádol, hogy kapzsiságukkal és a rossz kormányzással tönkretették a gazdaságot és milliókat tettek ki nélkülözésnek.

Az időpont kiválasztásában nyilván szerepet játszott, hogy a mozgalom éppen öt hónappal ezelőtt, május 15-én indult útjára Madridban. Azóta Európán kívül más földrészekre is kiterjedt (New Yorkban például a "Foglald el a Wall Streetet!" nevű csoport Manhattan üzleti negyedét akarta megszállva tartani, s akciójuk nyomán időközben már tucatnyinál is több amerikai városban voltak hasonló megmozdulások, Izraelben pedig szeptember elején több mint 400 ezren vonultak fel a magas megélhetési költségek ellen tiltakozva.) A szombati akciósorozatot a mozgalom első "planetáris napjaként" hirdették meg, s a nemzetközi pénzügyi rendszer olyan szimbolikus helyeit választották a tüntetések színhelyeként, mint a londoni City, New York pénzügyi negyede, vagy az Európai Központi Bank frankfurti központja.

A tiltakozások szombaton Új-Zélandon és Ausztráliában kezdődtek, majd Ázsiában (Tokióban, Manilában, Tajpejben) folytatódtak. Ám csak viszonylag kis tömegeket mozgattak meg: Aucklandben, Új-Zéland legnagyobb városában 3 ezren, az ausztráliai Sydney-ben 2 ezren, Tokióban pedig mindössze néhány százan vettek részt a tüntetéseken.

Rómában erőszakba torkollt a tiltakozás

A legnagyobb, több tízezres felvonulást Rómában tartották. Az "Örök Város" központjában már kora délutánra nagy tömeg gyűlt össze, olyan feliratokkal, mint "Csak egy megoldás van, a forradalom", vagy "Nem vagyunk pusztán vagyontárgyak a bankárok kezeiben", s feltűnt egy koporsó is, rajta az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi nevével. A tüntetőket ugyanis felháborítja, hogy Berlusconi kormánya 60 milliárd eurós megszorító csomagot hozott, s most pénteken mégis megnyerte a parlamenti bizalmi szavazást.

Békésen indult, de rendőrrohammal, incidensekkel és sebesülésekkel végződött a "felháborodottak" római megmozdulása - jelentette Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. A Colosseumnál és a lateráni Szent János bazilikánál zajló harcok elől a turisták is menekülésre fogták. A menet nyugalmát a feketébe öltözött, arcát eltakaró Black Bloc szélsőséges csoport tagjai zavarták meg: kirakatokat és bankautomatákat törtek be, üzleteket fosztogattak, több autót is felgyújtottak. Az erőszakosokat a tüntető tömeg is megpróbálta kiszorítani a menetből, többnyire sikertelenül. Több helyszínen a békés tüntetők és az erőszakosan fellépők verekedtek össze. A rendőrség vízágyúkkal oszlatta a randalírozó csoportokat.

Madridban a felvonulók öt oszlopban indultak el a külvárosokból, hogy azután az eredeti, májusi megmozdulások gócpontjában, a Puerta del Sol téren találkozzanak. A tüntetők azt tervezik, hogy az éjszakát is itt töltik majd.

Londonban ezrek gyűltek össze a Cityben, a brit főváros pénzügyi szívében, nem messze a tőzsde épületétől. A tüntetők egy része maszkot viselt, s egy órával a megmozdulás kezdete után összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, amikor megpróbáltak a tőzsde felé előrenyomulni. A Facebook és a Twitter közösségi oldalakon előzetesen mintegy 15 ezren jelezték részvételi szándékukat.

Párizsban, a főpolgármesteri hivatal előtti téren több százan gyűltek össze. "Felháborodottak, felháborodottak, felháborodottak vagyunk" - skandálták. "Párizs, kelj fel!" - hangzott el egy másik jelszó.

Tízezrek vonultak utcára szombaton Portugália nagyobb városaiban, hogy a "felháborodottak" mozgalmának világméretű akciónapja keretében a lisszaboni kormány megszorító gazdaságpolitikája ellen tüntessenek.

Portugáliában az akciónapnak külön aktualitást adott, hogy Pedro Passos Coelho miniszterelnök épp most csütörtökön ismertette a jövő évi költségvetés főbb elemeit: márpedig ezek drákói szigort ígérnek, mert az ország egy 78 milliárd eurós kölcsön fejében a pénzügyek rendbetételét ígérte az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). A tervezett intézkedések között szerepel az ezer eurónál nagyobb havi jövedelmű köztisztviselők és nyugdíjasok esetén a 13. és a 14. havi járandóság ideiglenes megszüntetése, a magánszektorban pedig a munkaidő növelése.

Lisszabonban szombaton a szervezők becslése szerint legalább ötvenezren vettek részt a tüntetésen. A tömeg a parlament felé vonult, az "IMF: kifelé!" jelszót skandálva. Az ország nyolc másik városában is tüntetések voltak.

Célpont volt az Európai Központi Bank is

"A pénzügyi spekuláció áldozatai vagyunk, s ez a megszorító program nyomorba dönt majd minket. Meg kell változtatni ezt a romlott rendszert" - nyilatkozta az egyik tüntető. "Nagyon fel vagyok háborodva, mert már megint a köztisztviselők fizetik meg a válság árát" - mondta egy 54 éves önkormányzati alkalmazott.
 

Több mint ötezren tüntettek szombaton Frankfurtban az Európai Központi Bank előtt, a "felháborodottak" szombati, világméretű akciónapja keretében.

Fiatalok, nyugdíjasok, babakocsit toló párok, gyalogosok és kerékpárosok: a vártnál többen vettek részt az Attac mozgalom, illetve "Foglald el Frankfurtot!" csoport (a New Yorkban immár egy hónapja tüntető "Foglald el a Wall Streetet!" egyik német testvérszervezete) által kezdeményezett megmozduláson. Kihasználták a csodás őszi napsütést arra, hogy tiltakozzanak egy olyan európai pénzügyi szervezet előtt, amelyet "felelőtlennek", "kapzsinak" és a mostani válság megoldására alkalmatlannak tartanak.

A "felháborodottak" tavaszi madridi megmozdulásához, illetve a "Foglald el a Wall Streetet!" csoport New York-i akciójához hasonlóan néhány tüntető mintegy tucatnyi sátrat kezdett felállítani: szilárd elhatározásuk, hogy néhány napra letáboroznak itt, az eurózóna pénzpolitikáját irányító EKB tőszomszédságában. Egyikőjük szerint az önkormányzat október 19-ig engedélyezte maradásukat egy közeli parkban. S mintegy 50-en ki is akarják használni ezt, dacára az éjjelente már igencsak hideg hőmérsékletnek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART