2012.
február
22. 11:20

Felháborodott nyugdíjasok - Ki utazzon reggel 7.40-kor?

Címkék:
moszkva tér Semmi nem támasztja alá a VEKE javaslatát, amely a reggeli csúcsidőben megszüntetné 65 év felettiek utazási kedvezményét a BKV-n - véli a nyugdíjasszövetség.

Meghökkentő javaslattal állt elő a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE): nyugdíjasok ne utazzanak reggel a BKV járatain, vagy ha igen, azt ne ingyen tegyék. Ugyan több európai nagyvárosban van hasonló korlátozás, az érintettek felháborodtak.

A VEKE a ritkításokat akarja megakadályozni, a civil szervezet úgy állította össze javaslatcsomagját, hogy a BKV járatai megmaradjanak, de költséghatékonyabban üzemelhessenek. A legtöbb pénzt a reggeli csúcs viszi el a budapesti közlekedési társaság kasszájából. Ha újból bevezetnék az úgynevezett lépcsőzetes munkakezdést, milliárdokat lehetne megtakarítani – mondta Dorner Lajos, a VEKE elnöke. A civil szervezet vezetője szerint a reggeli csúcsüzemet – amelyik a legnagyobb tételt jelenti egy közlekedési vállalat kiadásai között – megpróbálnák időben kicsit széthúzni, csökkentve a BKV állandó költségszintjét. „Hiszen ilyenkor sok olyan jármű van kint az utcán, amelyik később nem szükséges. Ne mindenki 7 óra 40 perckor akarjon közlekedni, mert lehetetlen elszállítani ilyen mennyiségű embert.” A VEKE ezért 20-30 perccel eltolná a felsőtagozatos diákok és a közhivatalnokok reggeli kezdési idejét, hogy ne egyszerre keljenek útra reggelente.

A civil szervezet azt is javasolja, hogy a nyugdíjasok ne utazhassanak reggel 6 és 9 között ingyenesen a BKV-n. A VEKE szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy be lehet-e vezetni azt a számos nyugat-európai országban alkalmazott módszert, hogy bizonyos utazási kedvezmények csak csúcsidőn kívül érvényesek. Így a 65 év felettiek kedvezménye a reggeli órákban nem lenne érvényes. Ha közülük valaki mégis ekkor szeretne utazni, annak fizetnie kellene – mondta Dorner Lajos.

Más véleményen van a Nyugdíjas Országos Szövetsége, amelynek elnöke, Simon Dezső szerint az idősek nem szórakozásból utaznak reggelente a BVK-val. A nyugdíjas szervezet vezetője szerint semmiféle felmérés nem készült arról, hogy hány 65 év feletti ember foglalhatja a helyet a járatokon reggel. A szövetség elnöke úgy véli, a VEKE elképzelése csak egy rossz ötlet, aminek megvalósítása társadalmi felháborodást okozna.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a VEKE javaslatcsomagja valóban csökkentheti a reggeli tumultust, de számottevő megtakarítás ettől nem várható.

Forrás: Kossuth Rádió/Híradó

Vissza
2012.
február
22. 08:53

Fizessenek az idősek

Fizessenek az idősek Újabb demonstráción hívják fel a figyelmet ma a BKV-sok a cég helyzetére, egyúttal a főváros és a kormány késlekedését kérik számon petícióikban. Egyelőre ugyanis nem látszik a BKV-kérdés megoldása, bár tegnap az önkormányzat elküldte legújabb javaslatcsomagját a kormánynak, miközben a BKV hitelei átütemezését próbálja elérni. Állítólag nem lesz megoldás, míg el nem dől a Fideszen belüli politikai-gazdasági harc. Eközben felmerült a nyugdíjasok ingyenes utazásának fizetőssé tétele is.
Tovább
2012.
február
21. 10:54

Nyugdíjas ne utazzon reggel – vagy fizessen

Nyugdíjas ne utazzon reggel – vagy fizessen Járatritkításokat kiváltó javaslatcsomagot dolgozott ki a VEKE a fővárosi helyi és agglomerációs közösségi közlekedés helyzetének rendezésére. De ez sem fájdalommentes. Főként a korán kelő nyugdíjasoknak kellene áldozatokat hozniuk.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART