2011.
május
26. 16:35

Félhetnek a nyugdíjas kortól a britek

London A jelenleg munkaképes korban lévő britek fele attól tart, hogy megtakarítások hiányában szegényebb lesz nyugdíjas korában, mint a szülei, a brit munkavállalók jelentős része azonban mégsem tesz semmit megtakarításainak gyarapítása érdekében - áll az HSBC bankcsoport csütörtökön Londonban ismertetett felmérésében.

A legnagyobb brit pénzügyi szolgáltató cég ezer munkavállalói korú britet vont be a körkérdésbe. A megkérdezettek 49 százaléka közölte: fél attól, hogy ha majd nyugdíjba megy, rosszabbul fog élni, mint szüleinek nyugdíjas nemzedéke. Mindössze 27 százalék számít arra, hogy az előző generációnál jobb anyagi helyzetben töltheti nyugdíjas éveit.

Az HSBC felmérésének eredménye szerint a munkaképes korú britek 17 százalékának "fogalma sincs" arról, hogy miből fog megélni időskorában, 21 százalék pedig azt tervezi, hogy az állami nyugdíjra hagyatkozik, ám ennek teljes összege alig haladja meg a heti 100 fontot (31 ezer forint).

Az HSBC elemzése "struccgenerációnak" nevezi a jelenlegi munkavállalói nemzedéket, utalva arra, hogy emberek milliói "homokba dugják a fejüket", túl sokat költenek, hatalmas adósságokat halmoznak fel, miközben semmiféle megtakarításuk nem marad idősebb korukra.

A jelentés szerint a "struccnemzedék feltűnése valós aggodalom forrása ... a britek tudják, hogy többet kellene megtakarítaniuk nyugdíjas éveikre, mégsem tesznek semmit, annak ellenére sem, hogy ma már nem lehet csak az állami vagy a munkáltatói nyugellátásra támaszkodni".

Az HSBC szerint "britek egész nemzedéke lesz kénytelen pénzszűkében eltölteni nyugdíjas éveit, mivel az emberek egyszerűen nem vesznek tudomást a nyugellátás jellegének változásairól".

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor egyre nehezebb a megtakarítás a jelenleg munkában állók számára, tekintettel a jövedelmek szabadon felhasználható részének évtizedek óta nem látott mértékű reálcsökkenésére.

Az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértőinek minapi előrejelzése szerint a brit háztartások jövedelmeinek elkölthető hányada 2011-ben, reálértéken 2 százalékkal csökken. Az így számolt jövedelmek tavaly is már 0,8 százalékkal zsugorodtak, és a CEBR becslése szerint a brit háztartási jövedelmek szabadon felhasználható hányadának visszaesése reálértéken most nagyobb lesz, mint az 1930-as évek nagy válsága idején volt.

A ház prognózisa szerint az idei átlagos infláció Nagy-Britanniában eléri a 3,9 százalékot, miközben az alkalmazotti bérek átlagosan csak 1,9 százalékkal emelkednek.

A britek életszínvonalának várható komoly mértékű visszaesésére nemrégiben a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója is felhívta a figyelmet.

Mervyn King néhány hete egy üzleti rendezvényen kijelentette: a brit alkalmazotti reálkeresetek a tavaly mért meredek visszaesés után - a januártól érvényesített áfaemelés és más áremelő hatású fejlemények miatt - az idén is csökkenni fognak. Ennek következtében az átlagos alkalmazotti reálkereset 2011-ben valószínűleg nem fogja meghaladni a 2005-ben mért szintet.

A Bank of England kormányzója szerint Nagy-Britanniában az 1920-as évek óta nem volt példa arra, hogy a reálkeresetek hat évnyi időszakra vetítve csökkentek volna.

Forrás: Zipp.hu

Vissza
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
február
16. 08:56

Nyugdíjakról szóló jelentést fogadott el az Európai Parlament

Nyugdíjakról szóló jelentést fogadott el az Európai Parlament A jelentésről szóló vitában Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős tagja elmondta, hogy mindenekelőtt az európai nyugdíjrendszereket feszítő - a várható élettartam és a nyugdíjkorhatár közötti egyre nagyobb távolságból adódó - egyensúlytalanságokat kell megszüntetni.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2010.
december
05. 08:02

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk! A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART