2011.
június
28. 19:03

Félpályás lezárások lesznek szerdán, sztrájk nem

Címkék:
gaskó Több helyen elterelések, lezárások lesznek szerdán, mert a Liga Szakszervezetek és a Független Rendőr Szakszervezet megtartja a félpályás útlezárásokat. A tervezett sztrájkot azért nem tartják meg, mert megegyezés, illetve bírósági döntés nem született az elégséges szolgáltatásról.

A Liga elnöke emlékeztetett arra: két héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást tartanak tiltakozásul a kormány intézkedései és tervei ellen. A Liga Szakszervezetek korábban ágazatokra kiterjedő általános, országos sztrájkot hirdetett szerdára, de a tömörülés elnöke a kormánnyal folytatandó, július 4-re összehívott egyeztetés miatt kedden visszamondta a megmozdulást.

Gaskó István keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "kényszergesztust" tesznek a kormány felé a jövő heti egyeztetés érdekében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, csatlakoznak a félpályás útlezárásokhoz, amelyet a munkavállalói jogok védelméért, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak megóvásáért, valamint az érdemi, háromoldalú érdekegyeztetés helyreállításáért szervezett országszerte egy rendőr szakszervezet.

Katonák, rendőrök, börtönőrök, tűzoltók

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Liga Szakszervezetek székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az országban 42 helyszínre hirdettek félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt, elsősorban a szolgálati nyugdíj megszüntetése és a rendvédelem területén lévő megszorítások miatt. Közlése szerint szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: szövetségi szinten, központilag nem szerveznek megmozdulást, de a tagszervezeteik részt vesznek a félpályás útlezáráson, különböző módon és helyszíneken.

A rendvédelmi szervek közül a katonák, a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók biztosan részt vesznek a tiltakozó akcióban - jegyezték meg. Pongó Géza elmondta, hogy azok a szervezetek, amelyek a sztrájkban nem tudnak részt venni, a koordinálásukban szervezett forgalomlassító útlezárásokkal adnak nyomatékot követeléseiknek.

Lezárások, terelések

Nógrád megyében két helyszínen kell forgalomlassító demonstrációra számítani a közúti közlekedésben résztvevőknek. A Balassagyarmati Rendőrkapitányságra a Független Rendőr Szakszervezet helyi képviselője, míg a Pásztói Rendőrkapitányságra egy magánszemély jelentett be forgalomlassító demonstrációt. A bejelentett tiltakozási megmozdulásokat a rendőrség tudomásul vette.

Szerda reggel 7 órától csütörtök reggel 7 óráig Honttól Parassapuszta irányába, a 2-es számú út 78-as kilométer szelvénytől a 79-es kilométer szelvényig, valamint ugyanezen időpontban Pásztó, Irinyi út és Mátraszőlős közötti 21-es számú fő közlekedési útvonalon Salgótarján felé a jobb oldali forgalmi sávban - a 30-as km szelvénytől a 32-es km szelvényig gépjárművekkel állva, forgalomlassító demonstrációra lehet számítani.

A forgalomkorlátozással érintett útszakaszokon, annak ideje alatt a forgalmi sávval ellentétes oldalon tilos a gyalogos közlekedés, a járművekkel történő megállás, illetve várakozás. A rendőrség a helyszíneken a zavartalan közlekedés biztosítása érdekében forgalomirányítást végez. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a közlekedők türelmét.

Pest megye

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy félpályás forgalomlassító demonstrációk miatt szerdán reggel 7 órától csütörtök reggel 7 óráig a 4. számú főút Budapest felé vezető forgalmi sávját lezárják a Péteri elágazástól az Üllői körforgalomig (31+163 méterszelvénytől 29+236 méterszelvényig).

A Szolnok irányából Budapest irányába közlekedő járműveket elterelik Péteri településen keresztül Gyömrő irányába, ahonnan Budapestet megközelíthetik a 31. számú főúton, vagy a 4. számú főközlekedéséi útvonal elkerülő (M4) szakaszán. A Budapest felől Szolnok irányába tartó járművezetők az érintett útszakaszon sebességkorlátozásra, valamint előzési tilalomra számíthatnak.
 

A 10. számú főút Budapest felől Dorog felé vezető forgalmi sávját lezárják Piliscsaba településnél a Kopár Csárda parkolójától 1 km hosszú szakaszon (22+800 méterszelvénytől 23+800 méterszelvényig). A Budapest felől Dorog irányába haladók a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba terelik. A Dorog irányából Budapest felé közlekedők a két forgalmi sáv helyett, csak a külső forgalmi sávot vehetik igénybe, így a forgalom mindkét irányba egy-egy sávon haladhat.

A várható forgalomtorlódások hatékony kezelése érdekében a rendőrség és a közút kezelője forgalomtechnikai eszközökkel, karos forgalomirányítással folyamatosan segíti a járművek akadálytalan közlekedését. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a közlekedőket, hogy a demonstrációval összefüggésben bevezetett forgalomkorlátozásokat fogadja kellő türelemmel és megértéssel, valamint a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

42 helyszín

A szervezők közlése szerint a szerda reggel 7 órakor kezdődő, egynaposra hirdetett, de legalább 12 órán át tartó akcióban Pécsen és Miskolcon fél útpályán lezárják a főváros felé vezető utakat, de valamennyi megye nagyobb útvonalán tartanak forgalomlassító megmozdulást. Útlezárásra kell számítani Gyulánál, Szegednél, Székesfehérváron, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúhadházon, Tatabányán, valamint a nagyobb városokba vezető utaknál.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: kedd délután a honlapján ismerteti, hogy a rendőrség az ország mely útvonalain vette tudomásul a meghirdetett tiltakozó akciót. Az FRSZ tájékoztatása szerint a meghirdetett 42 helyszínből a rendőrség korábban kettőt - Monoron és Keszthelyen - nem engedélyezett, de a döntés ellen fellebbeztek, és a bíróság felülvizsgálata nyomán azok ismét szerepelnek a demonstrációs útvonalak között.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
június
27. 20:51

A fél ország megbénítására készültek a szakszervezetek

A fél ország megbénítására készültek a szakszervezetek Különböző okokból ugyan, de valószínűleg teljesen elmaradnak a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj tervezett megvonása, illetve a Munka törvénykönyve tervezett módosítsa miatt szerdára hirdetett sztrájkok. Lesz viszont szerdán az ország számos pontján forgalomlassító demonstráció, csütörtökön pedig a hat szakszervezeti konföderáció és a hozzájuk csatlakozott érdekképviseletek vezetői találkoznak egymással.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART