2010.
november
14. 21:40

Félrevezető, amit a 40 év utáni nyugdíjról mondanak

Címkék:
VDSZ Sok a bizonytalanság a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásával kapcsolatban; a bejelentés óta keveredik a munkaviszony és a szolgálati idő szerinti számítás fogalma - írta vasárnapi közleményében a vegyipari szakszervezet elnöke.

Székely Tamás szerint nem tudni, hogy pontatlanul vagy tudatosan fogalmazott úgy a kormányszóvivő, hogy 40 év munkaviszony után mehetnek nyugdíjba a nők. Ez ugyanis jóval kedvezőtlenebb, mint az ugyanennyi szolgálati idő szerinti számítás azok számára, akiknek szolgálati időből megvan a 40 év, de munkaviszonyból nem. A szolgálati időbe ugyanis beleszámítanak a tanulással eltörltött évek, a másik esetében viszont ezt nem veszik figyelembe a nyugdíj kiszámításakor. Tisztázatlan, hogy szándékosan vagy tájékozatlanságból keveredik a két fogalom - írja Székely Tamás.

A VDSZ elnöke aggódik amiatt is, hogy a bejelentéskor kedvezményes nyugdíjazás hangzott el, ami viszont nem feltétlenül azonos a teljes körű nyugállományba vonulással. Az érdekvédők azt sem értik, a kormány mire alapozza azt az állítását, hogy az új lehetőség jövőre 18-24 ezer nőt érint, miközben mostanáig 6 ezerről beszéltek.

A szakszervezet szerint a férfiaknak is meg kell kapniuk a lehetőséget a 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjazásra, ezért ők már a tavasszal népszavazást kezdeményeztek. Az Országos Választási Bizottság által hitelesített beadványt valaki megtámadta az Alkotmánybíróságon, amely azonban mindeddig nem döntött.

Forrás: hírszerző

Vissza
2010.
november
11. 14:00

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. A 40 évbe a képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
november
14. 13:38

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses? míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.
Tovább
2010.
november
13. 13:22

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer November 15-ig lehet hozzászólni a jövő nyugdíjairól szóló európai Zöld Könyvhöz. A szokatlanul hosszú vitára bocsátott, meglehetősen általános közpolitikai dokumentum óvatosan a Magyarországon most visszaszorulóban lévő tőkefedezeti nyugdíjpénztárak védelmében keresi az európai konszenzust. A görög államháztartás válsága nyomán ugyanis a dokumentum szerzői is úgy látták, hogy az egyik tagállam állami nyugdíjkiadásainak költségvetési hatása más tagállamokban vonhat maga után súlyos következményeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART