2011.
augusztus
13. 10:33

Felszámolták a halottaknak járó nyugdíj-kifizetéseket a görögök

Görög imázs A legnagyobb görög nyugdíjkassza elkezdte takarékossági programját: összesen 1473 esetben függesztette fel a havi nyugellátást, egészen prózai okokból: a kedvezményezettek már régen elhunytak.

A súlyosan eladósodott Görögországban a legnagyobb nyugdíjbiztosító 1473 esetben szűntette be a nyugdíjak kifizetését az olyan 90 éven felüli magánszemélyek részére, akikről a vizsgálat során bebizonyosodott, hogy már régen elhunytak.

A nyugdíjkassza becslései szerint ezzel 1,9 milliárd eurós kár érte az államot, amelyet most peres úton próbálnak meg beszedni.

A biztosító tisztviselői bejelentés alapján kezdték a vizsgálatokat, amely során kiderült, hogy 9000 100 év feletti görög állampolgár kap nyugdíjat. A legutóbbi 2001-es népszámlálási adat szerint ugyanakkor mindössze 1700 száz év feletti lakos él az országban.

Görögországban meglehetősen elterjedt az úgynevezett jóléti csalás. Az elhunyt családtagokat nem jelentik be a nyugdíjbiztosítónál, akik azonban nem is ellenőrzik, hogy még élő személyeknek utalnak-e juttatást, vagy sem. A dél-európai országban tavaly az átlagos nyugdíj 1600 euróra rúgott, amely a harmadik legmagasabb érték az Európai Unióban Luxemburg és Norvégia után.

Forrás: Világgazdaság Online

Vissza
2011.
augusztus
13. 10:06

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt Az olasz kormány újabb 45 milliárd eurós takarékossági csomagot fogadott el péntek este a következő két évre. Az Európai Központi Bank (EKB) diktálta feltételeknek megfelelő intézkedések részleteit szombattól hozzák nyilvánosságra.
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART