2013.
október
31. 15:59

Felújítják az első világháborús emlékműveket

Címkék:
első világháborús emlékmű Az első világháború centenáriumára készülve a következő években belföldön és külföldön is számos hadisír és emlékmű felújítását és újak létrehozását elvégzi a Honvédelmi Minisztérium (HM) Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya - derült ki a tárca tájékoztatásából.

Mint írták, az első világháborúban elesett magyar hős katonák tiszteletére emelt magyarországi emlékműveket számos helyen felújítják és újabbakat is felállítanak a közeljövőben.

Ezzel együtt külföldön folyamatosan végzik a magyar hadisírok felmérését, ellenőrzik a megépített katonatemetők, emlékművek és emlékhelyek állapotát, szükség esetén azokat is felújítják. Ezen felül több országgal is tárgyalnak a még feltáratlan temetkezési helyekről, újabb hősi katonai temetők és emlékhelyek kialakításáról.

Magyarország 2013-ig hét állammal - Németországgal, Oroszországgal, Ukrajnával, Moldáviával, Olaszországgal, Szlovéniával és Romániával - kötött kétoldalú kormányközi megállapodást a hadisírok gondozásáról. Hende Csaba honvédelmi miniszter az elmúlt két hétben két újabb országgal, Lengyelországgal és Bulgáriával írt alá hasonló együttműködési egyezményt.

A közelmúltban Fehéroroszországgal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően ott is megkezdték az egykori magyar katonai temetkezési helyek felmérését, s jövőre megkezdődhetnek az exhumálások, majd az újratemetések.

A HM tájékoztatása szerint az első világháború 2014 és 2018 közötti centenáriumára készülve a külföldön található magyar hadisírok esetében tervezik a többi között, hogy felújítják Olaszországban és Lengyelországban az egykori hadműveleti területen létrehozott emlékműveket, Szlovéniában pedig a katonai temetők magyar sírköveit, továbbá rekonstruálni kívánják a szintén Szlovéniában található solkani katonai temetőt.

Emellett Ukrajnában és Romániában is megkezdődött az első és a második világháborús magyar központi katonai temető és emlékhely kialakítása. Ezekben az országokban is számos hadisír és hősi emlékmű felújítása várható a következő időszakban.

A főosztály tervei között szerepel, hogy külföldön emlékművek létesüljenek azon egykori hadifogolytáborok helyén, ahol valamikor nagy számban magyar hadifoglyok raboskodtak.

Mindezek mellett a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya a centenáriumi megemlékezés jegyében a világháborús veszteségi adatbázisok fejlesztését és azok publikálását a www.hadisir.hu honlapon is kiemelt feladatának tekinti.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART