2014.
március
01. 08:48

Ferenc pápa: nem szabad elítélni azokat, akiknek tönkremegy a házasságuk

Címkék:
I. Ferenc pápa Újabb kaput nyitott az elvált hívők előtt Ferenc pápa, aki a tönkrement házasságokkal kapcsolatos egyházi magatartás kapcsán pénteken kijelentette: nem szabad elítélni azt, akinek tönkrement a házassága, ítélet helyett szeretetet kell mutatni.

Az egyházfő a gyakran kudarcot valló szerelmekről beszélt a vatikáni Szent Márta házban bemutatott mise homíliájában, amelyben hangsúlyozta, hogy a "szerelem jó, a házasság jó, a családalapítás jó dolog".

Ferenc pápa időszerű problémát érintett. A templomban házasságot kötött, majd elvált hívőknek az egyházba való visszafogadása régóta napirenden szerepel, elsősorban az elváltaknak a szentségekben való részvételét illetően. Ez lesz az egyik téma az egyházfő által októberre kitűzött rendkívüli püspöki szinóduson is, amely a családról szól.

A kérdéssel már XVI. Benedek is foglalkozott. A német pápa a 2012-ben - a katolikus Olaszország laikus fővárosának számító - Milánóban tett látogatásán úgy fogalmazott, "az elváltak az egyház részei".

Tavaly októberben a német Freiburg egyházmegyéje lelkipásztori irányelveket bocsátott ki az elvált hívőknek a szentségekben való részesítéséről. A Vatikán nevében erre Gerhard Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció prefektusa válaszolt, az irányelvek visszavonását sürgetve a német egyház tagjaitól. Elemzők akkor úgy látták, Freiburg megelőzte az októberi szinódus esetleges döntését.

Ferenc pápa péntek este elhagyja Vatikánvárost és a római Lateráni Szent János bazilikával szomszédos Római Nagyszemináriumba látogat el.

A Vatican Insider olasz hírportál értesülései szerint Ferenc pápának hamarosan saját Facebook-profilja lesz. Az egyházfő több nyelvű Twitter-fiókját több mint 12 millióan követik és rajtuk keresztül az egész világon összesen 60 millióan veszik át egymástól Ferenc pápa 140 karakteres üzeneteit.

Forrás:MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART