2012.
június
30. 21:30

Fico is nekimegy a nyugdíjpénztáraknak

Címkék:
Robert Fico Ismételten lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépést a szlovák kormány. A nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérének "megnyitását" a lakosság a magán-nyugdíjpénztárakban elhelyezett megtakarításainak elértéktelenedésével és a jelenlegi rendszer fenntarthatatlanságával indokolja Robert Fico kabinetje.

A nyugdíjbiztosításról szóló törvénynek a kilépést lehetővé tevő módosításáról hétfőn tárgyal a kormány érdekegyeztető szerve, a Gazdasági és Szociális tanács. Az új jogszabály ideiglenesen, egy fél éves időszakra - október elsejétől a jövő év március végéig - lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést az ott takarékoskodók számára.

A "második pillér megnyitását" már áprilisban jelezte Robert Fico. A lépést a kormányfő többek között azzal indokolta, hogy az államnak évente több mint egymilliárd euróval kell szubvencionálnia az állami nyugdíjbiztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik be. Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárak ezt követően "elértéktelenítik az állami kasszából átutalt lakossági pénzeket". "Annak érdekében, hogy az emberek kilépjenek, arra is kész vagyok, hogy kampányt folytassak, éppen úgy, ahogy azt a nyugdíjpénztárak tették a belépés érdekében" - szögezte le.

A tervezet már áprilisban kiváltotta magánnyugdíjpénztárak és az ellenzék nagy részének tiltakozását. Csakúgy mint a munka-, szociális- és családügyi tárca eheti bejelentése, miszerint a jelenlegi 9 százalékról 4-re csökkenti a magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulék arányát és a pályakezdők számára önkéntessé teszi az azokba való belépést.

Robert Fico előző kormánya idején, 2006 és 2010 között ideiglenes intézkedésként két alkalommal is megnyitotta a második pillért. A két féléves időszak alatt több, mint 172 ezren éltek a magánnyugdíjpénztárakból való kilépés lehetőségével. A szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét alkotó magánnyugdíjpénztáraknak jelenleg közel másfél millió tagja van.

Forrás: MTI

Vissza
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2012.
április
17. 11:25

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára.
Tovább
2011.
október
04. 18:28

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen Határállomás-blokádot terveznek a szlovák szakszervezetek október 11-re, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen - jelentette be Emil Machyna, a Kovo szakszervezeti szövetség elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART