2010.
december
09. 11:10

Figyelem! Kíhűlésveszély!

Címkék:
hajléktalan A jó idő elmúltával a hirtelen beköszöntő hideg, a 0 Celsius fok alatti hőmérséklet kemény próba elé állítja az utcán élőket és a tüzelő nélkül, lakásukban egyedül élő idős embereket. A téli hideg idő beálltával veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élők, figyeljünk oda rájuk, működjünk együtt a rendőrséggel, az önkormányzatokkal!

A rendőrség minden évben, a hideg beköszöntével október 15. és március 31. közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a közterületeken élő hajléktalan személyeket fenyegető veszélyhelyzetekre, azok elhárítására.

A kihűlés megelőzése érdekében a szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalan mentővel történő elszállíttatásáról, továbbá felvilágosítást ad a karitatív szervezetek szolgáltatásairól a hajléktalan számára, amennyiben az ilyen kérdéssel fordul hozzá.

Szükség esetén a hajléktalan személy fizikai állapotának ellenőrzését követően, a szolgálatot teljesítő rendőr a rendőrség ügyeletén keresztül értesíti a területileg illetékes regionális diszpécserszolgálatot, amennyiben a krízishelyzetben lévő hajléktalan nem ismeri a környéket, készpénzzel nem rendelkezik, vagy a tömegközlekedési eszköz igénybevételével veszélyeztetné a közegészséget.

A hajléktalanok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a lakásukban, házukban – bármilyen okból – fűteni nem tudó, főleg egyedül élő, idős emberekre is. Tüzelő nélkül, hideg lakásban túlélési esélyeik csökkennek.

Védelmük érdekében a rendőrség a jelzőrendszer részeként a társszervekkel - mentőszolgálatok, katasztrófavédelem, a megyei és települési önkormányzatok, jegyzők és polgármesterek - közösen felhasznál minden rendelkezésére álló eszközt és együttműködik a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

Az állami intézményeken, a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenki aktívan segítséget nyújthat, a hideg idő beköszöntével az eddigieknél jobban figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.

Az ORFK Szóvivői Iroda kéri, hogy mennyiben tudnak olyan emberről, akit akármilyen okból kihűlés veszélyeztethet, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es telefonszámokon, illetve jelezze a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnak!

Forrás: OrientPess Hírügynökség

Vissza
2010.
május
15. 18:14

Az esésektől és törésektől is védi az időseket a D-vitamin

Az esésektől és törésektől is védi az időseket a D-vitamin A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg.
Tovább
2009.
december
22. 16:58

Kihűlt egy asszony a lakásában – milliók voltak a fiókjában

Kihűlt egy asszony a lakásában – milliók voltak a fiókjában Kihűlt egy 71 éves asszony Kapuváron. Az idős nőt a családsegítő intézet munkatársa találta meg, amikor meleg teát vitt neki. Egyébként étellel és fűtőanyaggal is ellátták. A rendőrök ezek tudatában igencsak meglepődtek, amikor a halottszemle során, az iratok keresése közben 11 millió forintnak megfelelő készpénz és valuta került elő.
Tovább
2010.
február
19. 19:17

Mégsem lakoltatják ki az idős vak férfit

Mégsem lakoltatják ki az idős vak férfit Otthonában maradhat a 72 éves vak férfi, akik korábban még ki akartak lakoltatni, tudatta az MSZF. Az ingatlanhitelt nyújtó társaság szerint „adminisztrációs hiba” történt, ezért kaphatott felszólítást az idős ember.
Tovább
2009.
december
26. 09:00

Megviselte az embereket a téli tavasz

Megviselte az embereket a téli tavasz Többen kértek segítséget a mentőktől, mint ahányan átlagosan szoktak, mivel a melegebb időjárás hirtelen érte az embereket. Főként az idősebbekhez és az érzékenyebbekhez kellett kimenni, mert megviselte őket a télen jött tavasz.
Tovább
2010.
november
01. 19:32

Menedék a fagyhalál elől

Menedék a fagyhalál elől Évről évre egyre több idős ember szenved fagyhalált fűtetlen otthonában. Idén az előrejelzések szerint zordabb lesz a tél az eddig megszokottaknál. A gondot ugyan nem oldhatja meg, de komoly segítséget kínál az alábbi felajánlás.
Tovább
2009.
december
14. 10:18

Vigyázat, jön a fagy!

Vigyázat, jön a fagy! Hamarosan beköszönt a fagyos időszak, a hőmérséklet immár nappal is tartósan nulla fok alatt marad. A hideg idő, illetve a fagy komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART