2013.
május
06. 15:51

Finnek "szállják meg" Baranyát

Címkék:
Geresdlak Geresdlakon egyre több finnel lehet találkozni - a településen minden évben több hónapot tölt 150 finn, akik vagy munkájuk miatt jönnek ide, vagy nyugdíjas éveikre vesznek házat maguknak, írja a Népszabadság.

Egyre több a szauna, de nincs hiány nyelvtanfolyamból sem, és az északi típusú gazdálkodás is terjed Geresdlakon, ugyanis egyre több finn költözik a Baranya megyei településre. Néhány nap múlva 90 órás, intenzív finn nyelvtanfolyam indul a településen, ugyanis Geresdlakon évente 100-150 finn állampolgár él évente 6-8 hónapon keresztül. A betelepülők főként nyugdíjasok, és olyanok, akiknek munkája miatt kellett Baranya megyébe költöznie. Eddig 24 portát vettek meg finnek, egy portát 2-3 család használ és aktívan gazdálkodnak a helyi földeken.

A magyarok nem csak a finn gazdálkodást és a nyelvet tanulják északi rokonainktól, hanem a szaunaépítés csínját-bínját is igyekeznek elsajátítani. Magyarországon Geresdlakon van a legtöbb egy főre jutó szauna.

A település polgármestere szerint a falu befogadó, szorgalmas, rendezett, festői, vendégszerető, csodás, titokzatos, tiszta, ezért vonzó a finnek számára.

Forrás: HR Portál/Népszabadság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART