2011.
augusztus
25. 16:33

Fizetni kell a 75 éveseknek

Címkék:
devizahitel Egy összegben, a futamidő végén, vagy előtörlesztéssel a korábbi években lesznek kénytelen rendezni a hitelkeret-szerződésükből még hátralévő összeget azok a devizaadósok, akik még azelőtt betöltik a 75. életévüket, hogy a hitelük futamideje lejárna. Erre lehet következtetni abból a válaszból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Népszabadság kérdéseire.

A kormány egy minapi rendeletében írta elő, hogy a futamidő a 75. életév betöltéséig terjedhet. Arról viszont nem szólnak a hatályos jogszabályok, mi lesz azokkal, akiknek ezen túl is fizetniük kellene a törlesztést. A szaktárcához fordultunk felvilágosításért, ahol azt a választ kaptuk, hogy a szabályozás a jelenlegi általános banki szabályozásnál enyhébb feltételeket jelent, az adós számára lehetővé teszi, hogy a fennálló adósság visszafizetése a lehető legkisebb anyagi tehervállalást jelentse. A pénzkölcsöntartozás egyéb általános feltételeit a hatályos jogszabályok, így a Ptk. rögzíti – tették hozzá.

Senki ne számítson tehát arra, hogy amennyiben túlfutna a futamideje, a bank majd elegánsan elengedi a tartozásból hátralévő részt. A polgári törvénykönyv alapján az adósnak rendeznie kell tartozását. Banki körökből származó információink szerint a pénzintézetek nem fogják törölni a jelzálogot az ingatlanról a jelzálogalapú hitelek esetében, amíg az ügyfél ki nem egyenlítette a hiteltartozását. Vagyis ha az ügyfél nem fizet, rámehet a háza.

A banki szférát jól ismerő szakértők szerint nem valószínű, hogy sok devizaadós kerül ilyen helyzetbe. Azokról van szó, akik bekapcsolódnak a kormány Otthonvédő programjába, és az eredeti devizahitelszerződésük mellé a hároméves, fixált árfolyamos időszak alatt egy másik, gyűjtőszámla-szerződést is kötnek a bankkal. Itt gyűlik a tényleges és a fixált árfolyam szerinti törlesztőrészletek különbözete. Ennek törlesztése 2015-től indul, de legfeljebb az eredeti hitelkeret még fixált időszak alatti törlesztőrészletének 15 százalékát kell havonta visszafizetni a banknak (aki akar, kérelmezheti, hogy ennél nagyobb összeget állapítson meg a pénzügyi intézmény.)

Azért nem tűnik képtelenségnek ez az élethelyzet: a jogszabály szerint az eredeti devizahitel futamidején túlmaximum 30 évvel nyúlhat el a gyűjtőszámla futamideje. Vagyis aki 20 évre vette fel a hitelét, annak 50 évig is eltarthat, míg vissza fizeti a hitelt. A 75. életévre vonatkozó korlátozást figyelembe véve a 25 évesnél idősebb korukban devizaadósságot felvettek között kell keresni az érintetteket.
 

Öröklik a terhet, vagy nem?

Egyes vélemények szerint az utódok örökölhetik, átvehetik majd a törlesztést, ám ennek technikai akadályt állít, hogy a kormányrendelet lezártnak tekinti a futamidőt a 75. életévnél. Ez esetben egy új szerződés megkötése jöhet szóba a bank és a törlesztést átvállalók között, de a bizonytalanságot jellemzi, hogy ezt határozottan egyik banki forrásunk sem merte kijelenteni.

Mint ahogy az sem lett világosabb számukra a rendelet megjelenése óta, hogy mit kezdjenek az üzletszabályzataikkal, amelyben alacsonyabb életkornál húzták meg a szerződéskötés lehetőségét – lapunk erre tegnap hívta fel a figyelmet. Egyes bankok 70., mások 65. életéven túlnyúló futamidőknél is már pótlólagos fedezetet vonnak be. A megoldás csak áttételesen derül ki a szaktárca válaszából, mely szerint a kormány szabályozása enyhébb feltételeket jelent annál, amit a bankok jelenleg alkalmaznak. A kormány a jelek szerint evidenciának veszi, hogy a pénzintézetek majd igazodnak az új helyzethez, ám banki körökben változatlanul szükségesnek tartanak egy pénzügyi felügyeleti állásfoglalást.


Lesz itt fogyasztás!

A kormány nem számít arra, hogy a svájci frank erősödése nyomán a fogyasztás drámaian visszaesne – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI megkeresésére. A tárca szerint a devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés lehetőségével a kormány egy hatékony eszközt állított fel arra, hogy az árfolyamgyengülés által érintett háztartások fogyasztásra fordítható jövedelme ne csökkenjen. Közölték: természetesen a makrogazdasági kockázatok vizsgálatakor minden potenciális külső, illetve belső sokkot, valamint annak lehetőségét figyelembe vesznek.

Forrás: Népszabadság Online

Vissza
2011.
június
11. 09:56

Árfolyamrögzítés és árverezés - Itt a deviza-lakáshitelesek törvénye

Árfolyamrögzítés és árverezés - Itt a deviza-lakáshitelesek törvénye Benyújtotta a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek pénteken.
Tovább
2011.
augusztus
22. 20:14

Árfolyamrögzítés után - Megjelent a rendelet a közlönyben

Árfolyamrögzítés után - Megjelent a rendelet a közlönyben A devizahiteleknél a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát - az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.
Tovább
2011.
augusztus
24. 08:41

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg "A gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztő részlet összege nem haladhatja meg a hiteladós által fizetendő, a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát" - a hétfői Magyar Közlönyben megjelent 163/2011.-es kormányrendeletnek ez a mondata az, amelyre jó néhány hete vártak a devizahitel-adósok.
Tovább
2011.
augusztus
25. 08:52

Felfüggesztették a 90 éves asszony és fiai kilakoltatását

Felfüggesztették a 90 éves asszony és fiai kilakoltatását Bírósági végzés alapján, a jogerős döntés meghozataláig felfüggesztették egy 90 éves asszony és két fia szerdai kilakoltatását Székesfehérváron. A végzés ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni. A kilakoltatást korábban azért rendelték el, mert a nő és egyik, a családot eltartó fia nem tudta törleszteni devizahitelét. A másik fia 100 százalékos rokkant.m
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART