2011.
augusztus
17. 06:38

Fogalma sincs a rendőrségnek, hogy hol vannak a hajléktalantáborok

Címkék:
hajléktalan tábor Ráadásul Orbán Viktor hétvégi felszólalása után sok hajléktalantábor új helyre költözött, így a segélyszervezetek munkatársai sem tudják, hova költöztek a fedél nélküliek.

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, hogy Orbán Viktor hétvégi, Pintér Sándor belügyminiszternek címzett felkérése után – hogy tudniillik a rendőrség ellenőrizze a hajléktalanok városokon kívüli kalyibáit, sátortáborait – átfogó, országos razzia kezdődik. Nem kezdődött. És ahogy az több megyei rendőr-főkapitányság megkérdezése után nyilvánvalóvá vált, írja a Népszabadság, a rendőrség nem tudja, hogy hol vannak a hajléktalantáborok, és azzal sincs tisztában, hogy hány hajléktalan élhet az adott területen. Azaz a rendőrség eddig sem járőrözött – rendszeresen legalábbis nem – a hajléktalanok által megszállt területeken.

Orbán Viktor hétvégi „felkérése” óta pedig egyébként is sok helyen tábort bontottak a hajléktalanok, de hogy hol verték fel újra a sátraikat, még a nagyszámú utcai munkással dolgozó segélyszervezetek sem tudják. Sok hajléktalan tart attól, mondják az utcai munkások, hogy a négyes gyilkosság felerősíti a velük szembeni, amúgy is erős előítéleteket. A csepeli eset óta sokan abban a tévhitben élnek, hogy a városszéli táborlakók valamiféle szervezett bűnbandaként működnek, holott az esetek többségében a tartósan egy helyen vegetáló hajléktalanok között is csak minimális az együttműködés. Vigyáznak egymás dolgaira, főleg a sátrakra, amikben laknak, és a közösen használt holmikra, de ha a szükség úgy hozza, nem haboznak meglopni a velük egy „táborban” élőket sem.

Bár a rendőrség következetesen hallgat a csepeli ügy részleteiről, kiszivárgott hírek szerint a négy áldozat közül kettő bizonyosan hajléktalan volt, írja a Népszabadság. Az előzetesben lévő gyanúsítottak vallomásaiból legalábbis olyan történet kezd kikerekedni, miszerint a kolónia egyik tagja fagyállót ivott, és meghalt. Társai „nem akarták felhívni magukra a hatóságok figyelmét”, ezért a tábor közelében eltemették a megboldogultat. Csakhogy később egy másik hajléktalan megzsarolta a többieket, ezért vele is végeztek. A vallomások állítólag nem térnek ki (ma még legalábbis nem) arra, hogy kik temették el az alkoholmérgezésben elhunytat, és kik ölték meg a másik hajléktalant. Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda sem a Népszabadság fenti információit nem kívánta kommentálni, sem arra a kérdésre nem adott választ, hogy kik fenyegették meg azt az erdélyi fiatalembert, akinek a múlt szerdán sikerült megszöknie a hajléktalan rablógyilkos bandától.

Forrás: atv.hu / nol.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART