2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Kártyavár A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.

 

A magyarok általában közvetlenül néhány évvel a nyugdíj előtt kezdenek el foglalkozni azzal, mennyi lesz majd az időskori ellátásuk, holott ezzel a problémával sokkal korábban, akár már a munkába álláskor el kell kezdeni számolni – hangzott el az Aviva életbiztosító csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

„Magyarország azok között az országok között van, ahol a GDP százalékában meghatározott nyugdíjcélú kiadások meghaladják az OECD átlagát. Ennek hatására nem csak nálunk, de a régióban a cseheknél, a románoknál és a lengyeleknél is, más-más módon ugyan, de állami ösztönzőkkel támogatják az öngondoskodási megoldásokat” – hívja fel a figyelmet Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító értékesítési- és marketing vezérigazgató-helyettese.

„A nyugdíjas évek anyagi biztonságáról történő gondoskodást nem a nyugdíjba vonulás előtt néhány évvel, hanem évtizedekkel korábban, akár már munkába álláskor érdemes elkezdeni” – vélekedik a szakember.

A nyugdíjasok száma 2008-ban elérte a 2,2 milliót, miközben az aktív lakosság 5 millió, ebből 3,9 millióan fizetnek járulékot. Akkor működne a jelenlegi rendszer, ha 5 járulékfizetőre jutna egy nyugdíjas – emeli ki Zolnay Judit.

A fejekben kell rendet tenni

Az Aviva vezérigazgató-helyettese szerint elsősorban az emberek fejében kell változást elérni, nem lehet mindig abban bízni, hogy a mindenkori kormány majd megoldja a helyzetet. „Ezt csak úgy lehet megoldani, ha már gyermekkorban elkezdik a tudatos öngondoskodásra nevelni az embereket. Az tarthatatlan, hogy ma Magyarországon el lehet jutni úgy egy diplomáig, hogy közben az emberek alapvető pénzügyi ismeretekkel sincsenek tisztában” – véli Zolnay Judit.

A szakember szerint elsősorban azért érdemes a tudatos öngondoskodásra figyelni, mert a nyugdíjkorhatár elérésével a legtöbb embernek jelentősen csökken a jövedelme, a kiadások viszont a tévhittel ellentétben egyre magasabbak az egészségügyi kiadások miatt. Ebből a szempontból a magas jövedelmű férfiak vannak a legnehezebb helyzetben, nekik csökken a legnagyobb mértékben a jövedelmük.

Zolnay Judit szerint a magánnyugdíjpénztárak fontos elemei a rendszernek, ugyanakkor az nem elég, ha csak ott gyűjtjük a pénzt, ugyanis az nem fedezi a kieső jövedelmeket. Az önkéntes nyugdíjpénztárnak is lehetne fontos szerepe, az a megoldás elsősorban azoknak lehetne megfelelő, akik viszonylag kevés pénzt tudnak megtakarítani.

A statisztikák szerint egyébként a 62 éves nyugdíjkorhatár elérése után a férfiak esetében 15, a nők esetében pedig 19 év a további várható élettartam „Bizonyára senki sem akarja úgy leélni ezeket az éveit, hogy anyagi problémái vannak éppen akkor, amikor igazán élhetne” – emelte ki az Aviva vezérigazgató-helyettese.

A válság hatására eleinte a magyar piacon is a tőke, illetve a hozamgarantált termékek irányába fordultak a befektetők, a korábbi kétszámjegyű betéti kamatok miatt pedig a lekötött betétek népszerűsége is megugrott – derül ki az Aviva friss felméréséből..

„A jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése, és a tőkepiacok közelmúltbeli kiemelkedő teljesítménye miatt ugyanakkor az ügyfelek az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján újra bízni kezdtek a kockázatosabb, ám hosszú távon nagyobb hozammal kecsegtető befektetésekben.” – mondja Zolnay Judit.

Hasonló tendenciákra világít rá az Aviva friss régiós felmérése, amelyből kiderül, hogy egyelőre Romániában és Csehországban is a kockázatmentes, rövidtávú befektetésnek van nagyobb piaca. Csehországban a lakosság hagyományosan még mindig inkább a bankbetétek iránt érdeklődik annak ellenére, hogy azok kamata igen alacsony. Igaz, főként középtávú megtakarításként népszerűek a lakáskasszák és a befektetési alapok is, ugyanakkor a hosszú távú megoldások kiaknázásában ott is jelentős növekedési potenciál rejlik.

A cseh piacon egyébként négy olyan megtakarítási eszköz van, amely állami támogatást és / vagy adókedvezményt élvez, utóbbiak körébe tartoznak az életbiztosítások, valamint a befektetési alapokból származó bevételek is, ha a befektetés időtartama hat hónapnál hosszabb. Hasonló a helyzet Romániában, ahol szintén a betétek állnak a lakossági preferencia lista élén: érdekesség, hogy nagyon kedveltek a látra szóló betétek is, hiszen ezek amellett, hogy abszolút kockázatmentes befektetések, kamatszintjük tavaly majdnem megközelítette a lekötések után járó kamatokat – derül ki az Aviva felméréséből.

Ezzel szemben a befektetési alapok, illetve az egyéb tőkepiaci termékek iránt Romániában szerény a kereslet, ezek penetrációja a piacon igen alacsony. A kutatás szerint ugyanis a román ügyfelek a krízis hatására a magasabb kockázatú befektetési termékektől szintén elfordultak a garanciát nyújtó befektetések irányába. A lakosság alacsony megtakarítási képességét mutatja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások egy főre jutó átlagos összege jóval alatta marad az adókedvezményre jogosító maximumnak.

Forrás: Menedzsment Fórum

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2009.
november
07. 15:39

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal A nyugdíjasok joggal kérhetik, hogy nekik ugyanúgy személyre szabott ajánlatot tegyenek a bankok, mint a fiataloknak. Erre már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat. Érdemes tehát megnézni az ajánlatokat, mert egy bankváltással spórolhatunk.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
március
02. 09:51

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat Görögországban befagyasztanák minden nyugdíjas ellátmányát idén az ország munkaügyi miniszterének javaslata szerint.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2010.
március
29. 18:04

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap Az elkövetkezõ idõszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap (Target-date Fund) lehet, a termékek hazai térnyerése elõtt azonban még számos kérdés áll.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART