2011.
május
29. 11:08

Fogyatékosügy: Orbán Viktor nem válaszolt

Címkék:
Rokkant jelzés Május 5-én, az Európai Esélyegyenlőség Napja alkalmából nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A dokumentumban a szövetség nemtetszését fejezte ki, mert a kormány az államadósságra hivatkozva a fogyatékos embereket lehetetleníti el, akik már így is a létminimum alatt élnek.

Tiltakoznak az ellen, hogy a kormányzati kommunikációban bűnbaknak állítják be a rokkantsági nyugdíjasokat, csalóknak, akik jogtalanul veszik fel a pénzt, és ezért a jogos nyugdíjasoknak kevesebb jut. (Statisztikai adatok szerint az új rokkantsági nyugdíjasok átlagos szolgálati ideje 2006-ban 28,1 év, a szám azóta is stabil. Természetesen vannak fiatal rokkantási nyugdíjasok – közlekedési baleset, orvosi műhiba vétlen áldozatai –, ám nem maguk választották azt, hogy elhagyják az aktív pályát.) A kormány azt hangoztatja, hogy a családok védelme érdekében mindent megtesz. A rokkantsági nyugdíj elvétele a fiatalabb korosztálytól épp a gyermeket nevelő családokat teszi tönkre.

A MEOSZ azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány bár hangoztatja a „Semmit rólunk nélkülünk" elvet, a gyakorlatban nem alkalmazza, semmilyen témában nem egyeztet, konzultál a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel. Van ugyan fogyatékosügyi miniszteri biztosunk, ám ez ideig semmilyen kapcsolatot nem épített a fogyatékos emberek szervezeteivel. Azok életére, problémáira nem kíváncsi, akikért kinevezték.

A MEOSZ ismételten felajánlotta segítségét a kormánynak. Orbán Viktor miniszterelnök azonban válaszra sem méltatta a 320 ezer mozgássérült embert képviselő szövetséget. A MEOSZ ezért kidolgozta azokat a sarokpontokat, amelyek a fogyatékos embereket érintik a kormány által tervezett intézkedésekkel kapcsolatosan.

Minderről Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke beszélt szombati sajtótájékoztatóján, az Európai Fogyatékosügyi Fórum vezető tisztségviselőivel tartott budapesti tanácskozáson.

Vissza
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2011.
május
19. 09:20

Visszaút a munkába

Visszaút a munkába A kormány tervei szerint mintegy 100.000 embert lehetne visszavezetni a munka világába azok közül, akik most munkaképességük megváltozása miatt nyugdíjban, vagy más ellátásban részesülnek. Az érdekvédő szervezetek persze azt kérdezik, hogy hol vannak erre a célra alkalmas munkahelyek. A témáról Pósfai Gáborral, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójával beszélgettünk annak apropóján, hogy egy felújított épületbe költözött a Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART