2012.
július
26. 09:14

Fogynak a nyugdíjpénztárak

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint tovább csökkenhet a pénztárak száma. Lehoczky László, a Pénztárszövetség elnöke azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy míg 2010-ben 18 pénztár volt, ma már a számuk 8-ra apadt, és egyáltalán nem biztos, hogy ez a végső állapot.

Bár konkrét bejelentésekről nem tud, de a logika azt mondja, hogy további összeolvadásokra vagy megszűnésekre lehet számítani. A szakember szerint a magánnyugdíjpénztárak elég bonyolultan működnek, a választható portfóliós rendszer sokba kerül akkor is, ha nem érkezik befizetés. Az önkéntes pénztáraknál csökken a taglétszám, és visszaestek a befizetések. Ennek oka szerinte a hozamok miatti csalódottság mellett, hogy nehezedett az emberek anyagi helyzete, és ha választhatnak a munkáltatói juttatások közül, akkor inkább az azonnal felhasználható elemeket kérik.

Lehoczky László azt mondta a lapnak, remélem, ha felpörög a gazdaság, erősödik majd a nyugdíjcélú öngondoskodás szerepe is, hiszen az a szükséglet, hogy a nyugdíjat ki kell majd egészíteni, nem szűnt meg, sőt talán még erősödött is. A demográfiai helyzet változása miatt sem vitás, hogy mind a nyugdíjra, mind a megnövekedett egészségügyi kiadásokra félre kell majd tenni, és az is egyre világosabbá válik, hogy az öngondoskodást nem elég húsz évvel a nyugdíj előtt elkezdeni. Jó lenne, ha az is tudatosulna, hogy az öngondoskodás nem merülhet ki a munkáltatók által erre a célra átutalt összegben, hanem erejéhez mérten mindenkinek saját forrásból, akár kis összeggel, de rendszeresen megtakarítana idős korára.

Forrás: OrientPress

Vissza
2011.
július
17. 09:42

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank A méregerős svájci frank a belföldi kereslet mérséklésén keresztül ugyan tovább fékezi a magyarországi inflációt, ám visszafogja a gazdaság növekedését is. A félelem a további erősödéstől további pszichológiai hatással jár, emiatt a lakosság előre megtakarít, ami szintén a belső kereslettől von el forrást.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2012.
március
29. 12:52

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók A magyar biztosítási szektorra lehet és érdemes alapozni - üzente a kormányzatnak a Mabisz alelnöke a Portfolio.hu biztosítási konferenciáján. Pandurics Anett szerint egy versenysemleges öngondoskodás-támogatás rövid távon komoly mértékben képes lenne számottevő állampapír felszívásához hozzájárulni, amely a jelen helyzetben makrogazdasági szempontból nagyon fontos lehet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART