2012.
október
12. 17:51

Fókuszban a szervátültetés

Címkék:
műtét Több európai nagyváros után idén Budapest ad otthont a donációs napnak, vagyis a Szervdonáció és Transzplantáció Európai Napjának (EDD) szombaton. A donációs nap fő célja, hogy erőteljesebben ráirányítsa a társadalom figyelmét a szerv- és szövettranszplantáció, illetve -donáció kérdésére, hogy méltányolják a transzplantáció folyamatát segítő, és abban részt vevő személyek érdemeit, hogy megteremtse a felelős, etikus, nem kereskedelmi célú szerv- és szövetdonáció, illetve -átültetés iránti bizalmat, és előmozdítsa a transzplantációhoz kötődő kihívásokkal és innovációkkal kapcsolatos eszmecserét.

Nem utolsósorban fontos lenne hosszú távon növelni a szerv- és szövetdonorok számát. A rendszeresen, évente megrendezett EDD találkozók révén e téren komoly eredmények várhatók - olvasható a www.donationday.eu internetes honlapon.

A szombati nemzetközi donációs napon a Városligetben sporteseményekkel, játékokkal, gyermekprogramokkal, beszélgetésekkel és térítésmentes egészségügyi mérésekkel várják az érdeklődőket.

A rendezvénynek különös apropót ad, hogy Magyarországon éppen ötven éve, 1962-ben hajtották végre az első szervátültetést, egy vesetranszplantációt a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján, valamint hogy 2013. január elsejétől Magyarország az Eurotransplant nemzetközi szervelosztó szervezet teljes jogú tagja lehet, így több száz szervátültetésre szoruló kap esélyt arra, hogy ne kelljen éveket várnia az életmentő beavatkozásra.

Az elmúlt félévszázadban összesen több mint hétezer szervátültetést hajtottak végre Magyarországon, ám jelenleg is több mint kétszer annyian - összesen 941-en - várnak donorszervre a magyarországi transzplantációs várólistán, mint amennyi szervátültetést tavaly összesen végrehajtottak az országban.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európai Napját 1996-ban hívták életre azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a szervadományozás fontosságára. Az Európai Unióban jelenleg 56 ezer ember vár megfelelő donorszervre, és naponta 12 várólistás beteg veszíti életét azért, mert nem kapott időben segítséget.

A szombati rendezvény célja is ez: felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a szervadományozásról dönteni átlátható, erkölcsös és nemes cselekedet, amely akár több beteg életét is megmentheti, és hogy Magyarországon minden cselekvőképes nagykorú állampolgár szabadon dönthet arról, halála után felajánlja-e a szerveit átültetésre.

Többek között tehát ezekről a kérdésekről is szó lesz az idei Donation Day budapesti rendezvényén, amellyel párhuzamosan tartja kétnapos ülését az Európa Tanács Transzplantációs Bizottsága Budapesten.
A programokról részletes információ a rendezvény honlapján, a www.donationday.eu internetes címen olvasható.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART