2013.
augusztus
03. 08:59

Fókuszban a vénás betegségek

Címkék:
vénás kezelés Budapestre érkezett a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 nevű rendezvénysorozat, amelyen a XII. kerületi önkormányzat egészségprogramjával közösen, a budapestieken belül elsősorban a kerületben élők egészségügyi szűrését végzik, különösen figyelve a vénás betegségekre.

Az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 52 szakmai szervezet összefogásával jött létre. 2010-től mostanáig az ingyenes vizsgálatok száma már meghaladta a 2,3 milliót. A kormányzati és uniós háttérrel, valamint a Servier Gyógyszergyár segítségével megvalósuló program keretében komplex szűrővizsgálatokon lehet részt venni, amelyben a krónikus vénás betegség rizikófelmérését is elvégzik.

A krónikus vénás betegség ma Magyarországon az egyik leggyakoribb, sok esetben mégis kezeletlen betegség. Becslések szerint a lakosság 30-35 százalékénak vannak vénás betegségre utaló panaszai, így lábfájdalom, nehézláb-érzés, lábfeszülés, lábikragörcs - akár látható elváltozások nélkül. Ugyanakkor a látható tüneteket (visszértágulat, bokaödéma, bőrtünet) mutató betegek száma ennél is nagyobb.

A közlemény szerint a rendezvényen Meskó Éva érbelgyógyász főorvos elmondta, a vénás betegség megelőzését a kialakulásáért és súlyosabbá válásáért felelős tényezők kiiktatásával kell kezdeni. A tartós ülő- vagy állómunka, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a túlsúly, a hormonális változások mind-mind kockázati tényezők.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART