2011.
április
03. 09:18

Főleg a magányosan élő idős embereket fenyegeti az Alzheimer-kór

Címkék:
Alzheimer-kór Az egyedülálló idős emberek körében nagyobb a valószínűsége annak, hogy eléri őket az Alzheimer-kór, mint azoknál, akik társadalmilag aktívabbak. Ezt állapította meg egy amerikai tudóscsoport tanulmánya, amely a hajlott korúak problémáival foglalkozik. A tudósok nem állítják teljes bizonyossággal, hogy a magány megbetegedéshez vezet, azt viszont valószínűsítik, hogy a közösségi és a családi élet akadályozza a szellemi hanyatlást.

Robert Wilson, a chicagói Rush Egyetemi Orvostudományi Központ igazgatója úgy fogalmaz az Archives of General Psychiatry című szaklapban, hogy egy új rizikófaktorral állunk szembe, s azt szeretnénk feltárni, milyen szoros összefüggésben van az Alzheimerkórral. Wilson professzor hozzáteszi: az ember társas lény, és szüksége van az egészséges érintkezésre másokkal. Kutatásaink arra utalnak, hogy a folyamatosan egyedül élő emberek sokkal kiszolgáltatottabbak a betegségnek.


Az amerikai tudósok 823 kísérleti alanyt vizsgáltak, akiknél nem volt jele az agylágyulásnak. Arra kérték őket, hogy egy ötfokozatú skálán jellemezzék magányosságukat. A kérdőíven arra is választ kerestek, elégségesnek tartják-e az illetők baráti körüket, és milyen gyakran fogadnak vendégeket. A négy évig tartó megfigyelés során 76 esetben bukkantak az Alzheimer-kór jeleire, s ezeknél a pácienseknél kétszer több volt a magányos, mint társaiknál. Ezzel összefüggésben az is elképzelhető, hogy a magány utáni vágyakozás a betegség első tünete idős korban.

Forrás: Hír3

Vissza
2010.
november
13. 16:17

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór és tünetei Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART